Ga naar hoofdinhoud

De voors en tegens van spuiten


Modern schilderwerk omvat steeds vaker spuitapplicatie. Voornamelijk bij binnenschilderwerk, al wint het buiten ook terrein. Wanneer kies je voor spuitwerk? De roller en/of de kwast zijn vaak ook een prima optie, soms zelfs beter. Er zijn vele afwegingen. We zetten er een aantal op een rijtje.

Spuitwerk betekent tijdwinst.

Bij de voorbereiding voor een klus neem je alle applicatiemogelijkheden in overweging. Ga ik rollen, ga ik spuiten of is er een andere mogelijkheid? Wat past deze klus het beste? Als professional heb je diverse opties en ervaringen die deze afweging beïnvloeden. De twee belangrijkste parameters zijn de kwaliteit en de snelheid.

Sneller, maar…

Verf aanbrengen met de spuit is altijd sneller, maar er komt wel veel meer bij kijken. Eerste waar je aan moet denken is het afplakken en afdekken. Hoewel de kwaliteit van spuitapperatuur de laatste jaren de overspray heeft doen afnemen, moet je bij spuitwerk altijd veel ruimer afdekken. Waar je bij de kwast misschien aan een 25 mm tape genoeg hebt, zal je met spuiten veel groter moeten denken. Het ruim afplakken kost tijd en extra materiaal waardoor in sommige gevallen de winst in snelheid door te spuiten weer verloren gaat.

Ook ontstaat er bij spuiten verfnevel. Deze kan in de gehele omgeving neerslaan. Je zal alle plekken waar de nevel kan komen, ook moeten afdekken. Toch neemt het gebruik van spuitapperatuur nog steeds toe. Dat komt niet alleen doordat er betere spuitapperatuur op de markt verschijnt, maar ook doordat er steeds snellere en handigere afplakmethoden zijn. Diverse soorten tapes, folies, papier en apparaatjes om dit aan te brengen maken het afplakken steeds eenvoudiger en dus ook sneller. Hierdoor schuift de overweging weer sneller richting spuitwerk.

Speciale spuitverven

Er is nog een belangrijke reden om vaker spuiten als applicatie te overwegen: verffabrikanten spelen goed in op het toenemende gebruik van de verfspuit. Door speciale watergedragen spuitverven te ontwikkelen wordt het de schilder steeds makkelijker gemaakt. Vooral voor grond- en lakverven geldt dit sterk. Deze nieuwe spuitverven zijn zo ontwikkeld dat ze zeer egaal, met zo weinig mogelijk nevel uit de spuit komen.

Verder kan je met deze producten veel hogere laagdiktes bereiken zonder dat er zakkers vormen. Vaak kan je met één arbeidsgang de laagdikte bereiken waarvoor je met de kwast of roller minimaal twee keer moet schilderen. Voor muurverf geldt dit ook, zij het minder. Veel reguliere muurverf is uitstekend met de spuit, vooral de airless, te verwerken. Zeker, met speciale spuitmuurverf zijn zeer goede resultaten te behalen maar het verschil is minder groot dan bij lakverven.

Dag kwast?

Als je bovenstaande zo leest kunnen we de kwast wel aan de wilgen hangen. Lijkt het. Het tegengestelde is echter waar. Wordt spuiten tegenwoordig steeds een betere optie, in veel gevallen kiest je toch voor de kwast of roller. Bijvoorbeeld bij kleine klusjes, bijwerkbeurten of in bewoonde ruimtes. Andere overwegingen om de spuit te laten staan zijn bijvoorbeeld grove muren. Denk daarbij aan onbehandelde spackplafonds of wanden die zijn afgewerkt met sierpleister. Hierbij is de druk van de roller vaak heel praktisch om de oneffenheden goed te vullen.

Bij grove muren is sauzen vaak een prima keuze.

Ander voordeel van de roller is dat je deze makkelijk kan opbergen, gewoon terug in de emmer muurverf of even in folie wikkelen en klaar. Een spuit schoonmaken is een arbeidsintensief klusje waarbij je ook nog komt te zitten met vervuild spoelwater. Dit mag onder geen beding in het riool verdwijnen, maar dient netjes afgevoerd en gereinigd te worden.

Buiten spuiten

Uiteraard geldt dat schilders bijna nooit oplosmiddelhoudende verven verspuiten. Dus wanneer een terpentineproduct de voorkeur geniet, is er eigenlijk geen sprake van een overweging om te gaan spuiten. Om dat te ondervangen, wordt er wordt hard gewerkt aan glanzende watergedragen spuitverven voor buiten. Zo is het spuiten van een metalen garagedeur heel goed, en vooral heel snel, te doen met een kleine airless spuit. Zo ook voor Zweedse woningen en met hout betimmerde schuren, carports en aftimmeringen.

Maar volledige woningen aan de buitenkant voorzien van verf doormiddel van spuitapplicatie zie ik nog niet zo snel gemeengoed worden. Zeker in drukke buurten in onze volle steden is met een klein beetje wind de spuitnevel twee huizen verderop nog terug te vinden. Met alle gevolgen van dien.

Nieuwbouw leent zich vaak goed voor spuitwerk.

Efficiënt

Tegenwoordig zien we wel dat het spuiten nog steeds groeiende is. Door de fabrikanten van verf, spuitenapparatuur en afplakmiddelen wordt daar zeer goed op ingespeeld. Spuiten wordt ons zo steeds makkelijker gemaakt. Het arbeidstekort in ons vakgebied vraagt ons ook om efficiënter te werken. Spuiten is daarin vaak een goede optie. Professioneel spuitwerk zal voorlopig nog wel verder evolueren en daardoor steeds een aantrekkelijker overweging worden. Aan het schildersbedrijf om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en daarop de juiste afweging te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Definitief: Stef Olimulder naar WK schilderen

SW Vastgoedverbetering sluit zich aan bij NOK.5

‘Boetes Wet Arbeid Vreemdelingen zijn te laag’

Solvari neemt Offerte.nl over

Prinses Beatrix heropent gerestaureerde molen


Naar archief >