Ga naar hoofdinhoud

Zeeuws orgel krijgt eerste schilderbeurt in 70 jaar


Bijna driekwart eeuw niet geschilderd, maar een lik verf is nu dan eindelijk aanstaande voor het Van Dam-orgel in de stad Tholen. Dat dankt het imposante instrument in de Grote Kerk aan een royale subsidietoekenning van het Rijk en de provincie.

Het Van Dam-orgel (beeld: Vrienden Grote Kerk Tholen).

Zes Zeeuwse monumenten ontvangen van de beide overheidslagen, bij elkaar opgeteld, 1,7 miljoen euro voor restauratie. Met name op Tholen zijn ze daar dolgelukkig mee, meldt Omroep Zeeland. Van het bedrag gaat bijna één miljoen euro naar twee monumenten in de gelijknamige gemeente: 500.000 euro voor het Van Dam-orgel en 491.791 euro voor boerderij Plantage.

‘Vorig jaar hebben we ook een aanvraag gedaan en die is toen deels afgewezen. Dat het nu wel gelukt is, is fantastisch. Ik ben er erg blij mee’, reageert Jan Harmsen van het orgelcomité van de Grote Kerk.

Sinds de plaatsing van het orgel in de Thoolse kerk in 1955, is er maar een keer een deelrestauratie geweest, in 1992. Verder wordt het orgel om de paar jaar schoongemaakt en gestemd, maar een serieuze restauratie was hard nodig aan het instrument dat in 1832 werd gebouwd.

Daarom lopen de kosten ook aardig op, te meer omdat het een van de grootste Van Dam-orgels is. Onder andere de pijpen, de blaasbalg en de leren onderdelen zijn hard aan restauratie toe. Harmsen hoopt dat ze eind dit jaar kunnen beginnen met de werkzaamheden.

Het overige subsidiebedrag gaat naar de Sint-Sebastiaansdoelen in Middelburg (260.872 euro), molen De Hoop in Zierikzee (228.269 euro), molen De Korenbloem in Zonnemaire (197.401 euro) en de korenmolen in Nieuwerkerk (87.004 euro).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Subsidie voor Zuid-Hollandse erfgoedprojecten

Miljoenensubsidie voor vier grote monumenten

Duurzame inzetbaarheid financieren met MDIEU-subsidie

Bedrijven kunnen duurzaamheidssubsidie aanvragen

Subsidiepot emissieloze bedrijfsauto’s leeg


Naar archief >