Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek: PVV populairste partij in bouw


Ruim een kwart van driehonderd ondervraagde bouwvakkers stemt morgen op de PVV. Dat blijkt uit een onderzoek van Proforto, specialist in werkkleding,

Daarmee zou de partij van Geert Wilders veruit de grootste worden als het aan deze groep ligt. De BBB van Caroline van der Plas en NSC van Pieter Omzigt completeren het podium

Opvallend is de uitgesproken voorkeur voor de rechterkant van het politieke spectrum onder bouwprofessionals, zo toont het onderzoek van Proforto.

PVV, BBB, NSC, VVD, FvD, SGP, CDA en JA21 zouden samen liefst 131 van de 150 beschikbare zetels toebedeeld krijgen.

Traditionele arbeiderspartijen als de PvdA (samen met GroenLinks) en de SP worden daarmee wat betreft bouwend Nederland weggevaagd. Opmerkelijk, aangezien dit toch de partijen zijn die hun belangen doorgaans het best behartigen, stelt Proforto.

Tegenstrijdige belangen

“Bewust of onbewust kiest de bouwprofessional bij de aankomende verkiezingen dus niet voor zijn eigen portemonnee.” Zo reageert Rik Burgersdijk, eigenaar van Proforto, op de uitkomst van het onderzoek. “Zij maken zich kennelijk meer zorgen over bredere maatschappelijke kwesties.”

“Uit deze uitslag zou je kunnen afleiden dat thema’s als migratie en de bestuurscultuur hen meer bezighouden. Al zou je uit de grote populariteit van een partij als BBB ook kunnen distilleren dat zij zich zorgen maken om stikstofmaatregelen, die veelal nadelig zijn voor de bouw.”

Dat laatste lijkt inderdaad het geval. Bijna de helft (47%) van de ondervraagde bouwlieden zegt namelijk bewust te stemmen op een partij die zich inzet voor de bouw. Dit geldt voor vijftigers (52%) en zestigers (51%) nog iets meer dan jongere vakgenoten. 

Ruim driekwart (76%) geeft daarbij aan dat zij zich specifiek zorgen maken om de stikstofmaatregelen. Zij zijn van mening dat stikstofregels de bouw meer belemmeren dan dat ze het milieu beschermen.

Wantrouwen

Verder blijkt uit het onderzoek van Proforto dat veel Nederlanders met een baan in de bouw zich afvragen of politici zich wel in hen kunnen inleven. Bijna drie op de vier ondervraagden (72%) reageerde instemmend op de stelling dat de Haagse politiek zich onmogelijk kan verplaatsen in iemand met een fysiek beroep.

Andersom herkennen praktisch opgeleiden zich niet in degenen die hen vertegenwoordigen in Den Haag, zo stelde onderzoeker Kjell Noordzij van de Erasmus Universiteit eerder dit jaar. Hij spreekt van ‘diploma-democratie’: “In 2020 had 95% van de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer een hbo- of wo-diploma, terwijl in heel Nederland ongeveer 70% lager- of middelbaar opgeleid is. Zij zien politici die om de hete brij heen draaien, niet zeggen waar het op staat.”

Volgens Proforto-eigenaar Burgersdijk zou dit de populariteit van ‘volkse’ politici als Geert Wilders en Caroline van der Plas onder bouwvakkers kunnen verklaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Eenmalige uitkering schildersziekte nu ook voor zzp’ers

Kerstens voorgedragen als NOA-voorzitter

Pleidooi: ‘Bouw 90.000 woningen per jaar’

Brochure ‘Bouwen doen we samen’ naar Den Haag

Renovatie Binnenhof: varianten onderzocht


Naar archief >