Ga naar hoofdinhoud

OCW meldt ‘zorgelijke’ afname aantal mbo-studenten


Het aantal studenten op het mbo is dit studiejaar gedaald met 20.000 ten opzichte van vorig jaar: 483.000 om 503.000. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. OCW noemt de ontwikkeling zorgelijk.

Studenten bij de Landelijke Schildersdag van 2019 in Oudenbosch

Vooral het aantal studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) is verminderd, en wel met 26.000. Dit wordt deels gecompenseerd door een stijging met 6.000 studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) oftewel werkend leren.

Het ministerie verwachtte een daling, maar niet zo’n grote als deze. OCW ging uit van 10.000 minder studenten door een flinke afname bij de bol en een lichte toename bij de bbl. De tekorten op de arbeidsmarkt en de coronaperiode hebben mogelijk een rol gespeeld, klinkt het. Ook de sterkere groei van de bbl – werkgarantie – is vanuit deze krappe arbeidsmarkt te verklaren.

Het ministerie kondigt aan de daling grondig te analyseren. Dan zal blijken in welke mate deze te wijten is aan een lagere instroom vanuit onder andere het vmbo, een hogere (ongediplomeerde) uitstroom of een lagere gediplomeerde doorstroom binnen het mbo.

Minister Robbert Dijkgraaf: ‘We hebben de studenten keihard nodig. Juist in deze tijd waarin we voor allerlei beroepen staan te springen om mbo-afgestudeerden.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Lelystad krijgt Schildersvakopleiding

Interesse in schildersvak lijkt te stijgen

Anne Eerdman gekroond tot Nederlands kampioen schilderen

Nieuwe bbl-opleiding decoratie- en restauratieschilder

SBB kiest ’s lands beste opleiders


Naar archief >