Ga naar hoofdinhoud

Norm om chroom-6 in verfmonster te bepalen


De normcommissie ‘Chroom-6 in verflagen' van de NEN heeft beschreven hoe op een eenduidige en reproduceerbare manier kan worden vastgesteld dat in het verleden chroom-6 houdende verf is gebruikt.

NEN 5617 ‘Semi-kwantitatieve bepaling van chroom-6 in droge verfmonsters door basische ontsluiting, clean up en UV-detectie’ is gepubliceerd. De norm beschrijft een methode voor de bepaling van chroom-6 in monsters van aangebrachte verfsystemen, waaronder verfschilfers en/of -poeder.

Oude verf

Chroom-6 wordt niet meer gebruikt als toevoeging in verf. De stof kan echter nog wel aanwezig zijn in oude verflagen op metalen, betonnen en houten constructies en ondergronden. De markt wil graag op een eenduidige en reproduceerbare manier kunnen vaststellen dat chroom-6-houdende verf is gebruikt. Een eenduidige analysemethode die zowel door opdrachtgever als opdrachtnemer wordt geaccepteerd. Met deze methode moet een betere onderlinge vergelijkbaarheid worden bewerkstelligd tussen de analyseresultaten van de verschillende labs.

Verkenning

Vandaar dat de normcommissie deze nieuwe norm, inclusief validatie, in twee jaar heeft opgeleverd. Eerder had NEN, in opdracht van Rijkswaterstaat (RWS), een verkenning uitgevoerd van de mogelijkheden voor de ontwikkeling van een eenduidige meetmethode voor de bepaling van de aanwezigheid en het gehalte chroom-6 in verf(lagen) en invloed van chroom-6 op aan het onderwerp verbonden andere werkgebieden (impact /risico). Het rapport dat daaruit voortkwam, diende als basis voor het instellen van de normcommissie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Verf die met druk op de knop van kleur verandert

Nieuwe verf laat zebrapaden urenlang licht geven

AkzoNobel geeft winstwaarschuwing

John Frostbrug geschilderd, Waalbrug in de wacht

WTA-studiedag ‘Buitenverfsystemen op historische gebouwen’


Naar archief >