Ga naar hoofdinhoud

Nederland is drie restauratieglazeniers rijker


Nederland heeft er drie restauratieglazeniers bij. Te weten Lennard de Jong (De Jong Glasdesign), Herman van Rongen (Driemond Glas) en Maurice Koops (Sio2 glas). Zijn rondden de opleiding Restauratie Glazenier van Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) onlangs met goed gevolg af.

(Foto: René van den Burg)

Niet alle studenten haalden de eindstreep. ‘We willen zien dat de student de ethiek van het restaureren begrijpt’, verklaart docent Ellen van der Leeden in een persbericht van het NCE. ‘Dat is complex en vraagt een dienende beroepshouding en natuurlijk de nodige ambachtelijke en artistieke vaardigheden.’

In klooster Ter Eem in Amersfoort richtten de studenten een kleine expositie in van een aantal verplichte werkstukken, inclusief schetsen en onderzoeksverslagen. Deze proeven van bekwaamheid laten volgens NCE, naast de verschillen tussen de studenten, de complexiteit zien van het glazeniersambacht.

De examencommissie beoordeelde dan ook niet alleen het eindresultaat, maar tevens schetsen, proefversies en zelfs mislukkingen. Vier examinatoren lieten hun licht over de werken schijnen. Niet de minsten: glazeniers Coen Mesterom en Hermine van der Does en restauratiedeskundigen Taco Hermans en Rob Crèvecoeur. Zij hebben hun sporen in de restauratie – en meer specifiek op het gebied van glas-in-lood en gebrandschilderde glazen – ruimschoots verdiend.

De opleiding Restauratie Glazenier is ontwikkeld in samenwerking met de Ondernemersvereniging van Glazeniers (OVG). In de lesstof is de uitvoeringrichtlijn Glaspanelen in lood (URL 4022) van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg verwerkt. Naar verwachting start de opleiding Restauratie Glazenier eind 2023 met een nieuwe groep. Geïnteresseerden melden zich op Erfgoedopleidingen.nl.

Bij de foto, v.l.n.r., voorste rij: Ellen van der Leeden (docent), Hermine van der Does, Coen Mesterom en Taco Hermans (examinatoren). Achterste rij: Betty Bulthuis (docent), Lennard de Jong, Maurice Koops, Herman van Rongen (gediplomeerden) en Rob Crèvecoeur (examinator).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Infobladen dampremmende en waterkerende folies

Zeeuws orgel krijgt eerste schilderbeurt in 70 jaar

Bekende Amsterdamse gevelreclame gerestaureerd

NCE ontvangt 2 miljoen euro subsidie voor restauratieopleidingen

Gespecialiseerde aannemers beginnen Erfgoedschool


Naar archief >