Ga naar hoofdinhoud

Gespecialiseerde aannemers beginnen Erfgoedschool


Een aantal in restauratie en renovatie van monumenten gespecialiseerde aannemers is een mbo-opleiding voor restauratievaklieden begonnen, samen met de ROC's in Nijmegen en Den Bosch en het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen. De leerlingen volgen een 'gewone' BBL-opleiding, maar veel meer gefocust op monumenten.

De betrokken vakscholen zijn Bouwmensen en Bouwschool. Het gaat dan ook om metselaars en timmerlieden. Ze komen te werken bij de gespecialiseerde aannemers en vormen hun opleiding via het ROC in Nijmegen of het Koning Willem 1 College in Den Bosch. Ze volgen een opleiding op niveau 3 of 4 die voldoet aan alle ‘normale’ eisen. Door hun stage en door het aanbod van keuzedelen die op restauratie zijn toegeschreven specialiseren ze zich in het erfgoedwerk. Op het werk komt iemand van het NCE met enige regelmaat kijken en instrueren zodat er volgens de richtlijnen gewerkt wordt.

Met de NCE Erfgoedschool hopen de bouwbedrijven gespecialiseerde vaklieden te krijgen. In de huidige opleidingen ligt de nadruk vooral op nieuwbouw. De deelnemende bouwbedrijven zijn: Nico de Bont, Van Dinther Bouwbedrijf, De Bonth van Hulten, Bouwbedrijf Van de Ven, Van den Bouwhuijsen, Cuppens+zn, Van Tienen Nijmegen, Balemans Breda en Oome Raamsdonk.

Voor schilders ontwikkelde NCE tot nu toe de cursus Erfgoed Schilderen die vanuit het Nimeto in Utrecht bij voldoende belangstelling gegeven wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Meester-Gezelprijs voor schilders van erfgoed

Technisch adviseren vastgoed krijgt mbo-certificaat

Subsidie praktijkleren blijft bestaan

Glas-in-loodraam Heerlen blijft behouden

Subsidie Zuid-Holland voor monumenten


Naar archief >