Ga naar hoofdinhoud

Democratische schilderbeurt in Helmond


Hoe voorkom je ontevreden huurders na een schilderbeurt aan hun huizen? Simpel, door ze te laten meebeslissen over de kleur, moeten ze bij woningcorporatie Volksbelang in Helmond hebben gedacht.

Impressie van enkele jaren terug van de Helmondse Jeruzalembuurt (Google Street View)

De huizen in de Jeruzalembuurt in deze Noord-Brabantse stad vallen na zeventig jaar grauw en grijs uit, schijft het Eindhovens Dagblad. Hoog tijd voor een lik verf. In de Dirck Boutsstraat fungeren drie huizen als proefwoning: de één crèmekleurig geschilderd, de ander grijsblauw en de derde hagelwit. De crèmekleur is met de meeste stemmen uit de bus gekomen.

Aan de woningen zijn al reparaties uitgevoerd. De schilderbeurt staat in de agenda voor mei volgend jaar. Hoewel onderhoud broodnodig is, zijn de woningen volgens Volksbelang zeker niet afgeschreven. Vorig jaar nog voorzag de woningvereniging ze van vloer- en spouwmuurisolatie en mechanische ventilatie. In 2007 zijn ramen, deuren en kozijnen vernieuwd.

De buurt dankt haar naam aan de bouwwijze: met witte blokken beton zoals in Jeruzalem in Israël. In verschillende plaatsen (Nijmegen, Tilburg, Amsterdam) staan zulke wijken: bestaande uit prefab-huizen die net na de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd. Dat gebeurde met geld uit de Marshallhulp: financiële steun uit de VS voor de wederopbouw. In Helmond moesten deze huizen een einde maken aan de naoorlogse woningnood.

Ooit gingen in de stad ten oosten van Eindhoven stemmen op om de karakteristieke huizen op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, weet het ED. Zo ver is het niet gekomen. De Jeruzalemwoningen in Amsterdam schopten het zelfs tot rijksmonument. In Nijmegen wacht ze de sloopkogel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Wits wacht grote verduurzamingsklus in Groningen

West BV schildert brug tijdens Pasen

Video | Schilder met één hand wil leermeester zijn

Video | Kraantje schilderen geeft mijnwerkersgevoel

Corporaties bouwen meer huizen


Naar archief >