Ga naar hoofdinhoud

Cursus ‘houtsoorten herkennen’


Stichting Hout Research (SHR) biedt voor het vierde achtereenvolgende jaar de tweedaagse cursus ‘houtsoorten herkennen’ aan voor alle professionals die met hout werken, zoals schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven.

De leergang vindt ditmaal plaats op 25 november en 1 december (14.00-21.00 uur) in het SHR-pand te Wageningen. Tijdens de cursus leren deelnemers over de uiterlijke kenmerken van hout en welke verschillen in deze kenmerken te gebruiken zijn om houtsoorten eenduidig van elkaar te kunnen onderscheiden.

Vijftig veel gebruikte houtsoorten (6 naaldhoutsoorten, 14 gematigde loofhoutsoorten, circa 30 tropische loofhoutsoorten) worden behandeld. Monsters van de houtsoorten worden bekeken met en zonder loepje waarbij soms gebruik gemaakt wordt van een scherp mesje om een mooi glad kops oppervlak te krijgen.

Als handleiding wordt het Houtvademecum gebruikt dat elke cursist aan het begin van de cursus ontvangt. Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Het verschil tussen kopse, kwartiers en dosse hout zoals zichtbaar met het blote oog en loepje aan een stuk hout.
  • De variaties in houtkwaliteit, gewicht, kleur, en geur en hun mogelijkheid voor houtherkenning.
  • Hoe op basis van eenvoudige kenmerken, loof- en naaldhout, ringporig en verspreidporig en tropisch en niet tropisch hout snel van elkaar onderscheiden.
  • Het herkennen van de meest voorkomende houtsoorten op basis van een combinatie van eenvoudig te herkennen kenmerken,

Om geïnteresseerden een indruk te geven wat de cursus precies inhoudt, organiseert de SHR op 21 september een gratis voorcollege (9.00 – 9.30 uur). Inschrijven voor het voorcollege kan via info@shr.nl.

Zie ook www.shr.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Hoge kosten baren bouwers zorgen

Kleurcursus met Marijke van Loon in nieuwe Online Bouw Academie

Schilderen op ‘het dak van Zwolle’ (video)

Houtvademecum vernieuwd

Cursus houtherkenning voor vaklieden


Naar archief >