Ga naar hoofdinhoud

Boerderij roze geschilderd uit wanhoop over verzakkingsschade


Met het knalroze schilderen van de gevel van hun ruim eeuw oude boerderij in het oosten van Groningen willen de wanhopige bewoners aandacht vragen voor de ‘uitzichtloze’ situatie waarin ze naar eigen zeggen al tien jaar zitten, meldt het AD.

De muren van het pand in Drieborg in de gemeente Oldambt vertonen zowel buiten als binnen grote scheuren. Die zijn waarschijnlijk veroorzaakt door verzakkingen als gevolg van de aardgaswinning, menen de bewoners in het AD.

Ze vermoeden dat de houten fundering onder de herenboerderij is gaan rotten door dalende grondwaterstanden die voortvloeien uit de gaswinning.

Boele ten Have en Annemarie Nijhoff proberen al tien jaar hulp te krijgen voor een oplossing van de verzakkingsschade – begroot op minstens anderhalf miljoen euro – maar lopen telkens tegen een dichte deur. Hun pand ligt net buiten het officiële aardbevingsgebied.

,,Er zijn talloze mensen langs geweest. Het Centrum Veilig Wonen, het Instituut Mijnbouwschade Groningen, de Nationaal Coördinator, de stichting Libau, Monumentenzorg, noem maar op. Iedereen is begaan met ons lot, maar het eind van het liedje is dat niemand zich verantwoordelijk voelt. Het systeem traineert ons. Daardoor zijn we volledig wanhopig’’, zei Ten Have tegen RTV Noord.

Geen vergunning

In een schreeuw om aandacht schilderden zijn partner en hij de gevel van hun pand knalroze. ,,Mijn overgrootvader draait zich om in zijn graf’’, verzucht Ten Have. ,,Maar er moet iets in beweging komen in deze uitzichtloze situatie.’’ De bewoners houden rekening met een boete omdat het gaat om een rijksmonument dat zonder vergunning nu een ander uiterlijk heeft. Zo’n bekeuring nemen ze op de koop toe.

De twee roepen lotgenoten op hun voorbeeld te volgen. ,,Als iedereen met dezelfde problemen ook iets roze schildert aan zijn of haar woning dan kunnen mensen van buitenaf zien welke problemen er binnen zijn’’, licht Nijhoff toe.

Bronnen: AD en RTV Noord


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nieuwe film VVVF: ‘verf biedt bescherming’

Sijbers nieuwe directeur C3

OnderhoudNL lanceert volgend jaar imagocampagne

OCW meldt ‘zorgelijke’ afname aantal mbo-studenten

Aanbesteding vlakglasrecycling: meer scherven naar industrie


Naar archief >