Actueel

Kort geding OnderhoudNL tegen Eurogrit

OnderhoudNL heeft een kort geding aangespannen tegen Eurogrit. Hierin wordt geëist dat Eurogrit nog niet mag beginnen met de sanering van haar vestiging in Dordrecht.

Vrijdag 22 december dient om 12.00 uur een kort geding voor de rechtbank in Rotterdam dat is aangespannen door OnderhoudNL samen met drie grote metaalconserveringsbedrijven. Het gaat om de bedrijven Verwater uit Hoogvliet Rotterdam, Van der Ende Straal- en Schilderwerken uit Barendrecht en Bilfinger, met het Nederlandse hoofdkantoor in Zwartewaal.

Inzicht in onderzoek

In het kort geding wordt geëist dat Eurogrit haar vestiging in Dordrecht nog niet gaat saneren, ondanks het feit dat daarover afspraken zijn gemaakt met de overheid, inspecties en de omgevingsdienst. “We willen dat er nog niet wordt begonnen met opruimen, omdat wij eerst overtuigd willen zijn van het feit dat het onderzoek namens de inspectiediensten goed is uitgevoerd. En als wij de gegevens van dit onderzoek niet krijgen, willen wij de mogelijkheid hebben toegang tot het terrein te krijgen om zelf een onderzoek te laten uitvoeren namens deze leden”, legt Okke Spruijt, directeur van OnderhoudNL uit.

Spruijt: “Wij hebben voor ons en de leden nog niet kunnen vaststellen dat het onderzoek dat tot nu toe is gedaan, aantoont dat de besmetting van het straalgrit met asbest níet op de vestiging van Eurogrit heeft plaatsgevonden, maar elders. Wij willen dat uitgesloten hebben. Zolang dat onzeker is, willen wij niet de kans lopen dat er door opruimen bewijslast verdwijnt.”

Volgens Spruijt moet het kort geding worden gezien als een laatste stap, omdat eerdere acties, zoals een beroep dat is gedaan op de Wob (Wet Openbaarheid van Bestuur), om zo inzicht te krijgen in de onderzoeksrapporten van de inspecties, tot nu toe niets hebben opgeleverd. “Dat verzoek is afgewezen.”

Financiële claim

Tegelijkertijd is er de financiële schadeclaim, een zogenoemde ‘massaclaim’, die OnderhoudNL is gestart richting Eurogrit. Het expertise-bureau Van der Wal & Joosten is bezig de totale schade te inventariseren. Dit omvat zowel directe schade als gevolg van onderzoek en handelingen (sanering) die door metaalconserveringsbedrijven moesten worden uitgevoerd vanwege het door Eurogrit geleverde en met asbest vervuilde grit, als de vervolgschade omdat werken onmiddellijk moesten worden stilgelegd. Daar horen ook verhaalkosten bij van claims van opdrachtgevers, omdat projecten niet op tijd konden worden opgeleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.