Ga naar hoofdinhoud

‘Kosten EMVI rijzen de pan uit’


Volgens Fijneman is de nieuwe wet is een positieve verandering: ‘EMVI krijgt als gunningscriterium eindelijk de aandacht die het verdient en heeft een groei gemaakt van 23 naar 79%. Vooral gemeenten en provincies hanteren het EMVI-criterium véél meer. Door het verhogen van de aanbestedingsgrens zien we ook dat er minder openbaar wordt aanbesteed. Er wordt meer onderhands aanbesteed.’

Na de inwerkingtreding van de aanbestedingswet op 1 april 2013 is het gebruik van EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) enorm toegenomen. De kosten van EMVI zijn echter flink hoger dan verwacht, stelt Joost Fijneman, manager Aanbestedingsinstituut in het ledenmagazine BouwendNL.

Fijneman plaatst echter ook een belangrijke kritische kanttekening: ‘De kosten van al die EMVI’s zijn wel een stuk hoger, terwijl de meerwaarde in veel gevallen maar beperkt blijkt. Vooral het mkb heeft nog moeite met EMVI-aanbestedingen, want naast een heldere kostenberekening worden ook alternatieve mogelijkheden en mooie verhalen gevraagd. En daar horen dan ook calculaties en ontwerpkosten bij. Wil je meedoen in de gunning, dan moet je meerdere berekeningen maken terwijl je eigenlijk niet goed weet waarop beoordeeld wordt. Daar zit ‘m de pijn.’

Objectiveren

‘Maak de wensen met betrekking tot de meerwaarde zo veel mogelijk objectief. Gebruik meetbare eenheden waar het kan. Geef indicaties van welke uitkomsten goed scoren en welke uitkomsten niet. Natuurlijk is het mogelijk dan nog punten overblijven die in een Plan van Aanpak vermeld moeten worden. Maar dat Plan moet zeker geen vanzelfsprekendheid zijn.”

Bij EMVI (Economische Meest Voordelige Inschrijving) wordt er niet alleen gekeken naar de ingediende prijs van de inschrijvers, maar wordt ook de aangeboden kwaliteit beoordeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Brillux opent vestiging in Amsterdam

Inschrijving Nationale SchildersVakprijs van start

Britse verffederatie pakt ‘groene praatjes’ aan

Bol-stagiairs krijgen vaak niet betaald

SintLucas krijgt half miljoen voor CTL


Naar archief >