Ga naar hoofdinhoud

Arbouw: ‘Afname kwartstof op bouwplaatsen’


Uit het onlangs gepubliceerde Arbouw-rapport 'Evaluatie kwarts in de bouwnijverheid' zijn de gegevens verwerkt van 350 werkgevers en werknemers in de bouw, infra en afbouw en onderhoud. Het blijkt dat de kennis over de risico's van kwartsstof in tien jaar tijd, substantieel groter is geworden.

Werknemers in de bouwnijverheid werken steeds vaker op plaatsen waar maatregelen tegen het zeer schadelijke kwartsstof zijn genomen. Werkgevers zeggen meer te doen aan de stofproblematiek en er wordt vaker gebruik gemaakt van stofbeperkende apparatuur. Dit blijkt uit een enquête van Arbouw in 2013.

Bijna alle werkgevers (95,8%) zeggen bekend te zijn met de gevaren. Dit is significant meer dan in 2003, toen 68,5% aangaf de gevaren te kennen. 93,1% geeft aan de apparatuur om het stof af te zuigen of met water te vernevelen toe te passen. In 2003 was dit iets meer dan de helft: 52,6%. Ook werknemers zijn vaker op de hoogte van de risico’s. 87,3% is bekend met de stofbeperkende apparatuur, ten opzichte van 42,4% in 2003.

Als wordt gevraagd welk soort belemmeringen voor bedrijven het zwaarst wegen bij het doorvoeren van maatregelen, blijken deze voornamelijk van financiële (40,6%) en technische aard (39,1%). Een veelgehoorde reden bij werkgevers en werknemers om geen verneveling toe te passen, is de nattigheid die deze methode veroorzaakt. De meest genoemde reden om geen afzuiging te gebruiken is voor werkgevers de tijdsduur van het pakken, aansluiten en verplaatsen van de stofzuiger. Werknemers die geen afzuiging toepassen, zeggen dat het niet helpt, de werkgever de apparatuur niet ter beschikking stelt of de aansluiting niet past. Dit beeld verschilt niet sterk van de situatie in 2003

Kwaliteit beschermingsmiddelen verbeterd
Uit de antwoorden bij werknemers in afbouwberoepen blijkt dat het gebruik van ademhalingsbescherming ten opzichte van 2003 ongeveer gelijk is gebleven, maar dat de kwaliteit van de beschermingsmiddelen nu beter is. De P3-snuitjes en volgelaatsmaskers worden vaker gebruikt, en beschermen bovendien veel beter dan bijvoorbeeld de eenvoudige P1-snuitjes.

Documenten beter op orde
Tijdens de enquête zijn ook vragen gesteld over de administratieve verplichtingen. Bedrijven moeten een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) opstellen waarin de belangrijkste risico’s in hun bedrijf zijn opgenomen. In een plan van aanpak moeten zij aangeven hoe zij deze risico’s willen verminderen. Het aantal bedrijven met een plan van aanpak is sterk toegenomen ten opzichte van 2003 (75% ten opzichte van 23,6%). In 2013 is ook veel vaker voorlichting over kwartsstof gegeven. De toolboxmeeting is daarbij de meest gekozen vorm (82,2%).

Over kwarts
Voorbeelden van kwartshoudende materialen zijn zand, grind, graniet, leisteen en zandsteen. Blootstelling aan het stof van deze materialen kan klachten veroorzaken als kortademigheid, benauwdheid en longfibrose of silicose (stoflongen). Daarnaast kan blootstelling aan respirabel kwartsstof leiden tot longkanker. Voor dit soort stof geldt een wettelijke grenswaarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Definitief: Stef Olimulder naar WK schilderen

SW Vastgoedverbetering sluit zich aan bij NOK.5

‘Boetes Wet Arbeid Vreemdelingen zijn te laag’

Solvari neemt Offerte.nl over

Prinses Beatrix heropent gerestaureerde molen


Naar archief >