Weblog

Zo uitzend als een baas

4

Zo kras had ik het nog niet eerder meegemaakt. Ik was op een project (waarover in SchildersVakkrant 6 meer), waar alleen maar schilders via een uitzendbureau liepen. En als ik zeg alleen maar, dan bedoel ik dat nu eens een keer letterlijk.

En niet zo’n klein project: het ging om een rijksmonument met enorm veel hout er in, aan, op en omheen. Een schilderproject waar al in de winter van 2015 aan begonnen is. Dat deels deze winter is uitgevoerd onder een afscherming die in zijn geheel over het gebouw heen gebouwd was.

En dat allemaal, dus, met alleen maar uitzendschilders. Prima schilders, overigens. Van uitzendbureau Prima Schilders, bedoel ik. Kijk: een kleine kern van eigen voorlieden met een grote groep flexwerkers, dat ken ik wel. Of één eigenaar directeur, omringd met een paar zzp’ers en een paar uitzendkrachten, dat ken ik ook. Maar dit…

Een heel klein beetje begrijpelijker wordt het misschien als je weet dat de inhuurder een aannemingsbedrijf is. En dat bedrijf heeft een man of vier in dienst. Mannetjesputters, ervaren bouwers die van wanten weten. Maar dus niet, met alle respect, van droogtijden, schuurkorrels, grondlakken etcetera.

En nog een beetje begrijpelijker wordt het als je weet dat de twee mannen die het langst op dit karwei stonden al eens eerder een lastige schilderklus voor deze inlener gedaan hadden. Mannen die zichzelf eens in de spiegel hebben aangekeken en besloten hebben dat het zzp-ondernemerschap niets voor hen is. Maar desondanks een uitstraling, een communicatie en een vakkennis hebben die aan de beste ondernemers doen denken. Zelden zulke kerels tegengekomen.

Ze hadden er mooi werk aan gehad, de afgelopen anderhalf jaar. Hierna had deze baas nog één klusje, en dan hield het even op. Maar benauwd voor de toekomst waren ze niet, want zo in het seizoen, dan kon je altijd wel werk vinden. Ik zou zeggen: zeker weten, heren! En tegen de werkgevers: neemt dit soort mensen nou toch in vaste dienst. Van zulke lui kun je alleen maar lol hebben, ze trekken je bedrijf eventueel eigenhandig de winter wel door!

4 reacties op “Zo uitzend als een baas

 1. Henk schreef:

  Niets mis mee toch? De zogenaamde echte banen waar de vakbonden het altijd over hebben, die komen er niet meer. Een echte baan is straks een uitzendbaan.

 2. Jan Maurits Schouten schreef:

  De meeste mensen met uitzendbanen zijn niet per se gelukkig met die situatie Henk, dat weet jij vast ook wel. Het inkomen ligt, om maar eens wat te noemen, vaak beduidend lager dan als je in vaste dienst bent. En niet iedereen vind het leuk om van werkgever naar werkgever te hoppen. Bij arbeidskrapte stijgt de vraag naar vast personeel. Door een verlichting van de regeling rond het doorbetalen bij ziekte (waar de meeste politieke partijen voor zijn) zal het in dienst nemen van mensen aantrekkelijker worden. Het aandeel mensen in vaste dienst zal dan naar verwachting weer stijgen, tot het gemiddelde dat in de ons omringende landen normaal is.

 3. schilder schreef:

  LEUK OM TE LEZEN VOOR DEGENE DIE SCHILDER WILLEN WORDEN,ECHT EEN OPSTEKER VOOR ZE ,HOPELIJK KOMT ER GEEN HOND MEER OM TE SCHILDEREN IN DE TOEKOMST, DOOR BV DIT BERICHT TE STUREN DOOR DE HEER SCHOUTEN

 4. H.Dekker schreef:

  Iedereen (zelfs de politiek) erkent dat de doorbetaling bij ziekte mede oorzaak is van al die flexbanen. Het vreemde is: niemand doet er iets aan. Zelfs in de nieuwe schilders-cao wordt deze doorbetaling door OnderhoudNL notabene nog aangevuld ook tot 95% en daarna aflopend naar 70%. Logisch toch dat werkgevers niemand meer in vaste dienst nemen? Zij wachten rustig af tot deze dwaze wetgeving van tafel gaat. En dat gaat nog heel lang duren volgens mij. Tot die tijd is de werknemer de pineut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *