Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Verzinkt stalen afdekkers schilderen

Metalen ondergrond

Vraag:

Bij woningen waar industrieel gecoate verzinkt stalen afdekkers zijn toegepast, doet zich onthechting voor. Kunnen wij deze afdekkers gewoon schilderen met een universele primer?

Antwoord:
Vaak wordt verzinkt staal met een onjuist verfsysteem behandeld. Het advies is sowieso alle verflagen te verwijderen. De verzinkt stalen ondergrond schoonmaken, schuren en de zinkzouten verwijderen. Ga vervolgens nooit met een een alkyd of alkydhoudende primer voorbehandelen. Dan gaat het mis. Ook alkydhoudende en zogenaamde multiprimers kunnen leiden tot verfschade. Dit soort primers gaan bij contact met water en verzinkt staal verzepen.
 
Doorgelaten vocht wordt door de zinkdeeltjes alkalisch. Bij dergelijke ondergronden verliezen alkyds dan hun samenhang en hechting. Voor het schilderen van verzinkt stalen constructies in de bouwpraktijk is het aan te raden op de kale nieuwe of kale oude ondergrond altijd een tweecomponenten epoxy primer te gebruiken. Hierna overgronden en vervolgens afwerken. Dit laatste kan gewoon met watergedragen verfproducten of met een alkydhars systeem.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Eén reactie op “Verzinkt stalen afdekkers schilderen

  • Klaas de Wit

    Multi- of universele primers behoeven niet altijd op basis van alkydhars te zijn. De naam die een verffabrikant aan een product geeft zegt niets over het gebruikte bindmiddel. Zo zijn er die op basis zijn van een acrylaathars of ander bindmiddel die geschikt zijn op verzinkt werk en geen verzeping geven.
    Om hier achter te komen: het ‘Technical Data Sheet’ (TDS) raadplegen en anders de technische dienst van de verffabrikant of leverancier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.