Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Verfhechting op glas

Ramen en kozijnen

Vraag:

Wij hebben opdracht gekregen een aantal oude gietijzeren kerkramen met kleine ruitjes te schilderen en daarbij de witte stopverfkanten opnieuw te besnijden. In het verleden is te veel verf op het glas besneden wat nu gaat loslaten. Is er een goed hechtende verf te verkrijgen die op glas hecht? Ik weet nog van heel vroeger dat wij hiervoor loodwit gebruikten, maar dit mag allang niet meer worden toegepast. Helaas heb ik hiervoor tot dusver nog geen goede vervanger gevonden.

Antwoord:
Glas wordt doorgaans niet geschilderd. Indien dit gebeurt, dan moet het aan de binnenzijde gebeuren. Aan de buitenzijde is weerbelasting aan de orde, die een negatieve invloed heeft op hechting van verf. Binnen hecht een kwarts muurverf het beste op glas. Wanneer dit esthetisch niet fraai wordt gevonden, is het gebruik van een gewone muurverf een mogelijkheid. Zeer fijn zand in de muurverf mengen, geeft op glas een betere hechting. Watergedragen lakverf is ook een mogelijkheid. Echter hoe hoger de glans, hoe slechter de hechting op gladde ondergronden. Zwaar gepigmenteerde of veel vulstof bevattende (grond)verven hechten over het algemeen beter.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

2 reacties op “Verfhechting op glas

  • vleugels

    welke spuitbus verf hecht op glazuur(bruin)

  • Van maanen

    Schilder heeft zo af getaped dat hij gaat verven op de ruit buiten. Nu denk ik dat dit niet goed blijft zitten straks. Hij was zo vriendelijk door als enige te antwoorden zo doen wij het altijd!! . Is mijn gevoel juist of kunt u mij gerust stellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.