Verf verwijderen van kunststof • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Verf verwijderen van kunststof

Kunststof ondergrond

Vraag:

Wij hebben als schildersbedrijf een aantal woningen in onderhoud met kunststof onderdelen, waaronder kozijnen die ooit eens zijn geschilderd. De hechting van het verfsysteem laat echter te wensen over. We willen nu het totale verfsysteem verwijderen. Hoe kunnen we dit het beste uitvoeren?

Verf_op_kunststof

Antwoord:
Verf verwijderen van kunststof moet bij voorkeur gebeuren zonder gebruik van afbijtmiddel of verhitting (föhn of brander). De beste manier is mechanisch schuren. Te beginnen met P80 en wanneer dit onvoldoende effect heeft: P60. Hierna nogmaals en fijner schuren met na P60: P80 en na P80: P100 en P120. Een scherpe schrapper kan droog schrappend helpen; met name in hoeken van profielen en bij verbindingen. Na het schuren en stofvrij maken kan hard PVC voor een betere hechting worden afgewassen met methylethylketon (MEK). Zachter PVC moet worden gereinigd met een minder agressief oplosmiddel, bijvoorbeeld een mengsel van terpentine en MEK (1:1) of een waterige zeepoplossing.
De kunststoffen polyurethaan en fenolformaldehyde (PF) zijn ook goed overschilderbaar. Hierbij is ontvetten met oplosmiddel en schuren voldoende. Polyamiden (PA) zijn zeer moeilijk te schilderen. Vaak treden hier hechtingsproblemen op. Polymethylmetacrylaat (PMMA) en andere acrylaten zijn zonder speciale voorbehandeling van verf te voorzien.
 
Afwerking
Na de voorbehandeling kan de primer of grondlaag worden aangebracht. Bij veel kunststoffen is dit noodzakelijk. Hierna volgt eventueel een tussenlaag en tenslotte een toplaag. Vaak wordt als primer gebruik gemaakt van epoxy- of acrylaatdispersieverf. De voorkeur gaat overigens uit naar een tweecomponenten epoxy primer. Ter controle van de hechting wordt een proefvlak aanbevolen. Als tussen- en eindlaag wordt doorgaans acrylaatdispersieverf, alkyd- of polyurethancoating toegepast. Epoxy is niet geschikt als toplaag. Deze verkleurt en krijt op den duur.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

3 reacties

 • Klaas de Wit

  De nieuwe generatie afbijtmiddelen zijn niet meer op basis van gechloreerde producten zoals: dichloormethaan of methyleenchloride.
  Deze afbijtmiddelen alsmede die agressieve oplosmiddelen bevatten zijn niet op kunststoffen te gebruiken.
  De huidige zijn op basis van N-methylpyrrolidon (NMP), dibasic ester (DBE)eventueel versterkt met triethylacetaat.
  Vaak is de fa. Vliegendhart b.v. te Tiel de grootste producent
  van verfabijtmiddelen in Nederland.
  De afbijtmiddelen Bio Fluxaf Aqua, Vista F1 Turbo afbijtmiddel,
  D-Zolve 917 (Solvent Kleene Inc. USA) en mogelijk veel andere leveranciers hebben een afbijtmiddel die gebruikt kan worden op kunststof.
  Omdat de ene kunststof de andere niet is, blijt het verstandig om eerst een proefje op te zetten.

 • Theo van der Heijden

  Bij toeval ontdekt.
  Latex muurverf is eenvoudig van kunststof kozijnen te verwijderen met nagellakremover.
  Goed met een kwast aanbrengen op de te verwijderen latex muurverf, en je poetst het eraf zonder de kunststof te beschadigen.
  Succes allemaal !

 • Gramberg R

  Heb hier een dashboardkastje van mijn auto. Deze is van metaal maar er zit een embleem op van kunststof/epoxy. Dit alles is ooit gespoten. Hoe krijg ik veilig en zonder schade dit embleem weer schoon. Heb al de nodige verhalen gelezen maar niemand die iets concreets kan zeggen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.