Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Verf op afsluitrubbers

Ramen en kozijnen

Vraag:

Is het mogelijk om verf van afsluitrubbers rondom ramen en deuren te verwijderen?


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

9 reacties op “Verf op afsluitrubbers

 • Redactie

  Geachte Everts,

  Verf van tochtstrippen en andere rubbers halen is mogelijk. Soms wil het bij verouderde verf lukken door te schrapen met een zeer scherp stanleymes. Voorzichtig zonder het rubber te beschadigen. Het gebruik van afbijtmiddel bij wat versere verf is ook een optie. Aanbrengen met een smal kwastje. Proefondervindelijk moet daarbij vastgesteld worden of het rubber niet aangetast wordt.

 • J.H. Everts

  Is (alkyd)verf schadelijk voor de rubbers? Als verwijderen lastig blijkt, is wellicht bijwerken met een markeerstift een optie?

 • Bas Burema

  Wanneer de verf op de rubbers al gebarsten is, is het oude alkydharsverf. Gebruik dan een stomp boterhammenmes of iets dergelijks om de verf eraf te schrapen in plaats van een scherp stanleymes want daarmee snij je de de rubbers kapot voor je er erg in hebt. Bijwerken met een markeerstift is tijdelijk en alleen voor het oog. Lang plezier zul je er niet van hebben.

  Alkydharsverf lost op met afbijt en thinner maar rubber ook en allebei geven meer problemen dan resultaten. Alkydharsverf is niet persé schadelijk voor het rubber, op den duur brokkelt ze er vanzelf wel af, maar fraai is het niet.

  Is het evenwel watergedragen verf, dan is de verf eenvoudig te verwijderen met spiritus. Even stug boenen en je ziet meteen resultaat. Wel secuur werken want dezelfde verf op de kozijnen lost ook op.

  Spiritus is een methanol, de synthetische variant van alcohol en zowel mensen als watergedragen verven zijn daar uiterst gevoelig voor. Whiskey en wodka lossen die verf uiteindelijk ook op maar zijn een stuk duurder.

 • Klaas de Wit

  Een kleine correctie op het voorgaande van Burema:
  Spiritus is geen ‘methanol’ maar ‘ethanol’, om ethanol voor consumptie ongeschikt te maken wordt het gedenatureerd met ruwe methanol ca. 9,5 % (zeer giftig) wat kenbaar gemaakt wordt door toevoeging van methyleenblauw.
  Ter verduidelijking de chemische formule: Ethanol CH3CH2OH en Methanol CH3OH.
  De triviale namen zijn respectievelijk ethylalcohol en methylalcohol.
  In de farmacie wordt het volumegehalte aan ethanol aangegeven door een
  toevoeging, bijv. absolutus (98..99,6%), fortior (90%), dilutus (70%).

 • Bas Burema

  Dank Klaas, voor deze correctie.

 • J.H. Everts

  Bedankt voor de antwoorden zover. De methodes om de verf te verwijderen (afbijt, thinner, scherp stanleymes) klinken alle niet heel aantrekkelijk, dus blijf ik nieuwsgierig of niemand ooit pogingen gedaan heeft om de vlekken te verhullen. Het is natuurlijk een lapmiddel, maar dat is soms beter dan niets. Mijn gedachten gaan uit naar, zoals gezegd de markeerstift, maar ook naar sterk verdunde verf of misschien tube-olieverf, verdund met terpentine en met toevoeging van een siccatief. Tube-olieverf zou de voorkeur kunnen verdienen omdat hij flexibeler is vanwege de olie.

 • Klaas de Wit

  Als de besmette rubbers niet te dikke (alkyd) verffilm hebben, is een verfproduct op geplastificeerde polyvinyl copolymeer basis (watergedragen) te overwegen.
  Hierbij is de alkydverf de zwakke schakel, deze heeft nooit de elasticiteit en hardheid (shore) van het rubber en zal altijd neigen tot barsten.
  Oplosmiddelrijke producten kunnen de weekmaker uit het rubber migreren met als gevolg klevende eindlaag.
  Bij het over schilderen met eerder genoemd product, wel rekening houden met glansgraad, kleur en evt. structuur verschillen. Zelfs dan blijft de vraag hoe lang houdt dit stand.
  Een merknaam voor een dergelijk kan ik niet geven, destijds (1977) had
  Brink/Molyn de Molutex deze was door hen getest op rubberen-elektriciteitskabels.
  Ongetwijfeld zal Trimetal een dergelijk product niet in hun leverpakket hebben.
  Verffabrikanten ontwikkelen geen nieuwe producten als hiervoor geen groot afzet gebied is.
  Misschien het te overwegen om de besmette verf te verwijderen met aceton, MIk of een MEK, door dit op een lap te doen (niet-zeik-nat) en dan maar wrijven.
  Verder sluit ik mij aan bij wat Burema hierover geschreven heeft, secuur werken …

 • Klaas de Wit

  Een aanvulling: De genoemde scherpe oplosmiddelen kunnen bij landurig contact
  schadelijk zijn voor het het rubber,ga er daarom voorzichtig mee te werk.
  Het is een paardemidde. Het is raadzaam om een proefje te doen

 • Damaris Nieuwenhuis

  Hallo ik heb een vraag bij ons is op dit moment een schilder bezig. Hij heeft de kozijnen die antraciet worden tot op het glas al gegrond en 1 keer gelakt op terpentine basis wat moet ik doen. Graag snel bericht gr damaris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.