Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Stopmiddel valt uit spijkergaten

Overige

Vraag:

Wij lopen tegen een vervelend probleem op. Vier jaar geleden hebben we een aantal nieuwe woningen laten schilderen. Het schilderwerk bestond onder meer uit het schilderen van per woning ca. 50 m1 gootbetimmering. Het hout (18 mm Red Cedar) werd in de grondverf gezet en daarna machinaal gespijkerd. Er zijn roestvrijstalen spijkers gebruikt. Het schilderwerk bestond achtereenvolgens uit het stoppen van het machinaal spijkerwerk, gronden en afschilderen met Sikkens Onol en Sikkens SB. Dit najaar hebben we het schilderwerk laten schoonmaken. Wat nu blijkt is dat het stopmiddel uit de spijkergaten is gevallen, deels los zit of ‘naar buiten’ komt. Wij twijfelen over de oorzaak. Ligt het aan de soort verf, de combinatie van beide verfsoorten of aan de combinatie verf en stopmiddel? Of zijn nog andere oorzaken denkbaar? Dat de gaatjes van het machinaal spijkerwerk niet vóór maar na het stoppen zijn gegrond zal toch niet de oorzaak zijn? Het verfwerk vertoont verder geen gebreken.

Antwoord:
Om met de verf te beginnen: daar ligt het vrijwel zeker niet aan. Verf kan niet denken. Als het op de ene plek goed is en op de andere plek niet goed, dan ligt het aan een andere oorzaak dan aan de kwaliteit van de verf. Wanneer stopwerk uitstulpt en loslaat, ligt het met grote waarschijnlijkheid aan het gebruikte stopmiddel. Dit is niet watervast geweest of niet geschikt voor buitentoepassing. Het beste is eerst te gronden en daarna te stoppen. Soms gaat het hierdoor mis, maar bij de door u omschreven schade ligt hier vermoedelijk niet aan.
 
Wanneer een stopmiddel niet watervast is zoals gipsachtige materialen of polyesterplamuur, dan zal dit op den duur vocht opnemen, opzwellen en loslaten. Geadviseerd wordt het stopwerk voorzichtig uit te halen en na schuren en gronden opnieuw te stoppen met een hiervoor geschikt middel en vervolgens, na schuren, wederom te schilderen. Wij adviseren het uitvoerend bedrijf bij voorkeur schriftelijk aan te spreken op de schade en het de kans te geven deze te herstellen.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.