Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Sponning meeschilderen?

Ramen en kozijnen

Vraag:

Wat hoort bij het buitenschilderwerk van een VvE, oftewel: waar ligt de grens tussen het binnenschilderwerk (voor eigenaar) en het buitenschilderwerk (VvE)? Hoort de sponning van een stalen raam/deur (naar buiten draaiend) bij het ex-of interieur?

Antwoord:
Sponningen horen bij het buitenschilderwerk. Dit geldt voor alle opdrachtgevers, dus ook voor een Vereniging van Eigenaren. De schilder welke buitenwerk uitvoert, neemt dit normaal gesproken mee. Bewoners wordt dan vaak gevraagd de ramen en deuren open te doen of open te laten. In de praktijk werkt dat niet altijd.

Er zijn altijd bewoners die niet mee willen werken. Deze worden dan overgeslagen. Het niet mee schilderen van sponningen heeft technisch vrijwel geen consequenties. Het verfsysteem heeft hier nauwelijks iets te verduren. Wel kan de sponning op den duur meer en meer vervuilen wanneer deze niet eens per jaar goed wordt schoon gemaakt.

Esthetisch is het ook geen probleem wanneer sponningen worden overgeslagen. Het is na uitvoering vaak niet te zien of een sponning is mee geschilderd of niet. Alleen bij het openen van ramen en deuren kan dit (bij vooral kleurverschil) duidelijk worden. Dat is dan minder fraai.

Toch is het slim om de schilder het onderhoud aan de sponning mee te laten nemen. De omtrekspeling van draaiende delen is namelijk in bepaalde gevallen onvoldoende. En dit kan op den duur wel leiden tot schades. Onderhoudsbedrijven nemen dit werk daarom vaak mee in hun aanbieding.

Tabel Minimale omtrekspeling ramen en deuren:

scharnierzijde raam of deur2 mm
sluitzijde raam2,5 à 3 mm
sluitzijde deur3 à 4 mm
onderzijde raam of deur – naar buiten draaiend5 mm
onderzijde raam of deur – naar binnen draaiend3 mm
bovenzijde raam of deur2 mm
zijkanten klep- of valraam2 mm

Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.