Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Smet op het kozijn

Ramen en kozijnen

Vraag:

Wij zijn actief in het nieuwbouwschilderwerk. Bij het sluiten van draaiende delen is de watergedragen verf vaak niet goed doorgedroogd (naar binnen draaiend), wat veelal smet op het kozijn tot gevolg heeft. Is daar een middel of truc voor om dit te voorkomen? 

Antwoord:
Er is geen truc bij ons bekend om het aan elkaar kleven van verse verflagen te voorkomen. ’s Morgens vroeg de sluitzijde schilderen en de ramen zo lang mogelijk open of op kierstand houden, is de beste oplossing. Watergedragen verven zijn zoals bekend gevoeliger voor het aan elkaar kleven (blocking) dan traditionele alkydverven.
 
Onder ‘blocking’ wordt verstaan het aan elkaar plakken van een verflaag aan een ander materiaal, bijvoorbeeld rubber of kunststof.  Watergedragen verven kunnen, vooral wanneer ze nog vers zijn, ‘blocking’ vertonen. Verder zijn watergedragen verflagen gevoelig voor tochtrubbers waarin weekmakers zijn verwerkt.
 
De verffilm kan door de weekmakers zacht worden en min of meer kleverig worden gemaakt. Bij voorkeur moeten daarom profielen van EPDM- of siliconenrubber worden toegepast. De timmerindustrie past dit soort rubbers tegenwoordig dan ook toe.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.