Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Schilderen van stalen binnendeurkozijnen

Metalen ondergrond

Vraag:

De standaard stalen binnendeurkozijnen (zie foto) van een opdrachtgever zijn toe aan een nieuw kleurtje. Hoe kan ik deze gepoedercoate kozijnen het beste schilderen? De verf zit er nog prima op, ik zie geen staal door de verflaag heen. Moet er in eerste instantie een grondverf worden gebruikt of kunnen we de kozijnen gelijk aflakken en welk type verf raadt u aan?

Antwoord:
Stalen binnendeurkozijnen schilderen lijkt eenvoudig. Belangrijk is de juiste primer te gebruiken. Dergelijke kozijnen zijn vaak gemoffeld en voorzien van een relatief harde afwerking. Om op dit soort ondergronden een goede hechting te krijgen, moet een geschikte primer worden gebruikt.

In de praktijk wordt hiervoor bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een watergedragen acrylaat primer of soms een met water te verdunnen tweecomponenten epoxy primer. Ook wordt soms een tegellakprimer gebruikt. We raden u aan proefondervindelijk de juiste primer te bepalen.

Hierna kan een watergedragen acrylaat afwerklaag worden toegepast. Het gebruik van een kwast in combinatie met een fijne schuimlakroller om na te rollen geeft vaak het mooiste resultaat.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Eén reactie op “Schilderen van stalen binnendeurkozijnen

 • Klaas de Wit

  Uit de verstrekte informatie is niet op te maken of het hier gaat om een zgn. Polynorm monopluskozijn van Bruynzeel’, veel toegepast ‘in’ en ‘rond’ de 20-tiger jaren. Deze bevat wasachtige bestanddelen die de hechting van later aan te brengen verven belemmeren.
  Of het nu gaat om het Polynormkozijn of ander gemoffeld-poedercoat stalenkozijn is reinigen met een synthetische of zwak alkalisch reinigingsmiddel het eerste wat dient te geschieden .
  Hierna schuren met schuurpapier 280 of fijner voor het verkrijgen van een hechtingsprofiel.
  Het schuren met non-woven die bezet zijn met schuurkorrels blijkt veelal onvoldoende ‘schuurkrassen’ te geven. Waardoor een gebrek aan verankeringspunten ontstaat.
  Speciale watergedragen hechtprimers doen in de meeste geen wonderen, het kan zelfs een minder goede hechting opleveren.
  Het schilderen met 2 lagen watergedragen zijde- of hoogglanslak kan zelfs een betere
  hechting geven.
  Tot toepassing van het verfsysteem op grotere schaal zou pas overgegaan kunnen worden als blijkt dat het gekozen verftype op het proefvlak – bij voorkeur een geheel kozijn – goed hecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.