Recentelijk heeft een projectleider van ons enige discussie gehad met een opdrachtgever betreffende ‘tot waar schilderen’ wij buitenwerk van nieuwe, lastig geprofileerde draai kiepramen. De profilering van deze ramen zijn in deze werkelijk onduidelijk en wij schilderen nu tot het aansluitprofiel (rubber). Verder schilderen wij dus geen omkanten van deze ramen. Ik weet niet of dit juist is. Kan u mij verder helpen?
Antwoord:
Het schilderen van omkanten van draaiende delen, zoals ramen en deuren, hoort bij het buitenschilderwerk. Het gaat hierbij om de onder- en bovenzijde en de sluitzijde. De scharnierzijde wordt in de praktijk nooit mee geschilderd. De bovenzijde wordt vaak niet meegenomen. Dit laatste is overigens meestal geen probleem. Visueel is het in de meeste gevallen niet te zien en technisch is het vaak niet echt noodzakelijk.
Wanneer de bovenzijde voldoende behandeld is, is overschilderen niet nodig. De sluitzijde mee schilderen is vooral uit esthetisch oogpunt gewenst. De onderzijde schilderen is technisch aan te bevelen. Om vochttoetreding te voorkomen is het vooral van belang het kopse hout en de verbindingen voldoende te behandelen.
Voor het bij onderhoud schilderen van kozijnen, ramen of deuren is er geen norm of richtlijn. Bij gecompliceerd gedetailleerde ramen lijkt het lastig om aan te geven tot hoever geschilderd moet worden, maar tot het sluitprofiel is voldoende. Esthetisch en technisch is het niet nodig om nog meer te schilderen. Esthetisch is het af te raden, omdat de kans op smetten van het afdichtingsrubber groot is. Technisch heeft het geen zin, omdat de delen binnen het sluitprofiel niet nat worden en niet te lijden hebben onder weersinvloeden.
Wat hoort nu werkelijk tot het buitenschilderwerk in het geval het raam/deur naar binnen draait en aan de buitenkant het hout een verjonging heeft in verband met dubbel glas?
Hoort hierbij het buitenschilderwerk dan uitgevoerd te worden tot het sluitprofiel op het raam? (de aanslag in de sponning waar het sluitprofiel op zit)Mag in dit geval de zijkant van de verjonging als omkant beschouwd worden, of hoort dit gewoon bij het buitenschilderwerk?