Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Red cedar voordeur behandelen

Houtachtige ondergrond

Vraag:

Ik moet voor een opdrachtgever een voordeur van red cedar behandelen. Deze deur is tien jaar geleden gelakt, maar daarna nooit meer onderhouden. Mijn klant wil nu graag dat ik de lak verwijder en de deur naturel laat. Is hiervoor eventueel een geschikt afbijtmiddel of een loog voorhanden of heeft u een ander advies?

Antwoord:
Red cedar deuren en zeker voordeuren komen niet veel voor, maar deze toepassing wordt inmiddels iets populairder. Garagedeuren worden regelmatig bekleed met red cedar en ook garagepoorten zie ik meer en meer in deze houtsoort.

De uitstraling van blank afgewerkt hout is echt heel mooi. Qua duurzaamheid is het ook een perfect materiaal. Er is bijna geen duurzamere naaldhoutsoort dan red cedar. Groot nadeel is dat het relatief zachte hout gevoelig is voor beschadigingen.

Red cedar, ook vaak als western red cedar aangeduid, is – net als alle andere (naald)hout – gevoelig voor vergrijzing. En vergrijzing is in feite schimmelaantasting en dus ‘houtrot’. Wanneer je blank gelakt hout niet tijdig onderhoudt, krijg je snel verwering. Er ontstaan dan vrijwel onzichtbare scheurtjes in de laklaag en vocht komt onder de afwerking.

De lak laat plaatselijk los en het hout gaat vergrijzen. Wat uw vraag betreft: mijn advies is om hiervoor geen afbijtmiddel of loog te gebruiken. Dit, om het milieu niet onnodig te belasten. Met een behulp van een afbrandföhn kan minstens zo snel en bovendien netter worden gewerkt. Het is wel opletten geblazen, want je krijgt snel brandplekken en die moeten beslist worden voorkomen.

Schilderen
Mocht uw opdrachtgever alsnog besluiten de voordeur te laten schilderen, dan heeft u een uitdaging. Allereerst kan alle blanke lak dus worden verwijderd met de afbrandföhn. Eventuele brandplekken moeten eerst volledig door mechanisch schuren worden verwijderd, want het overschilderen van deze plekken levert heel snel gevolgschade op.

Dat geldt ook voor alle verweerde en vergrijsde hout. Kortom: alle hout na het föhnen volledig mechanisch schuren. Hierna zekerheidshalve het hout volledig behandelen met ontweringswater. Dit is een bijtend zuur, bestaande uit oxaalzuur (10 procent) en water.

Wanneer het hout er na alle voorbehandelingen mooi en netjes uitziet, kan weer gekozen voor een blanke afwerking. Vaak is dat niet het geval en zul je voor een dekkend verfsysteem moeten kiezen. Dat is, in mijn ogen,minder fraai, maar het is niet anders. Bij veel gebouwen zie je dat na een aantal jaren wordt overgeschakeld op dekkende verf.

De onderhoudskosten bij blank werk zijn namelijk buitengewoon hoog. De gekozen kleur is regelmatig. Wanneer dekkend wordt geschilderd, is mijn advies het hout eerst te schilderen met een waterdun alkydemulsie om het hout te ‘voeden’. Gezien het milieu is een dunne alkydhars grondverf in combinatie met een alkydhars verfsysteem een minder goede oplossing.

De volgende stap is het aanbrengen van een onverdunde, watergedragen acrylaat of watergedragen alkyd sealer. Bij watergedragen verfproducten is het namelijk mogelijk dat inhoudstoffen plaatselijk doorbloeden. De inhoudsstoffen worden dan door het water in de verf opgenomen, waarna ze migreren naar het verffilm-oppervlak. Hierna één of twee keer dekkend afwerken met een watergedragen aflak. De laagdikte is hier minder belangrijk. Het gaat vooral om dekking.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Eén reactie op “Red cedar voordeur behandelen

  • Klaas de Wit

    Magazin für Oberflächentechnik 4/2022 kwam in zijn producten rubriek met ‘Natuurlijk mat houtverduurzamingsmiddel voor buiten’ waarbij het ging om de Cetol BL natural mat.
    Het zou met de Nutri Protect Technology gezegend zijn. Dit zou volgens Sikkens behelzen: “dat het op basis is van speciale alkydhars, wat gebaseerd is op plantaardige materialen. Deze hars voedt het hout, zorgt voor een verbeterde penetratie en zorgt voor een superieure hechting aan het substraat”.
    Wat uiteindelijk nog niets zegt wat nu precies de geavanceerde Nutri Protect Technology is.
    Voor verdere informatie zie de technische- en veiligheidsbladen: http://www.sikkens.nl/nl/producten/cetol-bl-natural-mat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.