Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Problemen met lijnolieverf

Houtachtige ondergrond

Vraag:

Wij hebben een opdrachtgever wiens huis twee jaar geleden door een schildersbedrijf met lijnolieverf is geschilderd. Ons is nu gevraagd dit buitenwerk opnieuw uit te voeren, omdat overal een vieze, zwarte verkleuring/waas zichtbaar is. Het idee is nu om over te stappen op een watergedragen of synthetisch olieverfsysteem of een een-potsysteemverf. Is dat mogelijk en wat is de beste manier van aanpak? Als het mogelijk is, is dan het beter om alles te primeren na afnemen en schuren?

Antwoord:
Het verkleuren van verf vindt vaak plaats als gevolg van belasting door de zon. Hierdoor verbleken de kleuren. Vooral natuurverven/lijnolieverven hebben eerder de neiging tot verandering van kleur. De kleurstoffen die hierin gebruikt worden, zijn namelijk niet stabiel. Rigo Verffabriek speelt hierop in door een verfkleurkaart te hanteren. De eigenschap wordt zodoende gebruikt in de voorlichting.

Het ontstaan van een vieze zwarte verkleuring/waas is daarentegen vaak een aanwijzing van vervuiling. Dit komt vaak pas na vele jaren naar voren en is met name zichtbaar bij liggend werk. De vervuiling is meestal verwijderbaar met een sopje en fijn – niet zichtbaar krassend – schuurmateriaal. Bij verven die onvoldoende hard worden, is de oppervlaktevervuiling vaak groter.

Vuil kan zich hier beter hechten en wordt minder goed door neerslag weggespoeld. Lijnolieverf die onvoldoende hard wordt, kan dit verschijnsel ook vertonen. Het is ook mogelijk dat er een rauwe lijnolie is aangebracht. Deze heeft een duidelijk minder goede droging ten opzichte van andere soorten lijnolie. Buiten is deze niet goed toepasbaar. Op den duur ontstaat Dn snel zwartverkleuring door schimmels.

Acrylaat
Wanneer een lijnolieverf goed is doorgehard, is deze prima overschilderbaar. Een te zachte laag geeft op den duur problemen, wanneer de nieuw aangebrachte laag wel verder hard wordt. In dat geval ontstaan gebreken in de verflaag, zoals rimpeling en scheurtjes.

Theoretisch zou bij het overschilderen het best gebruikt gemaakt kunnen worden van een watergedragen product. Geen alkydemulsie, want deze verhardt steeds verder door reactie met zuurstof uit de lucht. Beter is een honderd procent acrylaat te gebruiken. Deze blijft ook na jaren elastisch.

Is de lijnolieverf eenvoudig oplosbaar met terpentine, dan is overschilderen een minder goede optie. In dat geval zullen oude lagen mogelijk verwijderd moeten worden. Geadviseerd wordt een proefvlak aan te brengen op plaatsen waar de meest vieze, zwarte verkleuring/waas is ontstaan. Vaak zijn dat de niet beregende delen welke weinig door de zon worden belast. Werkwijze: Het proefvlak eerst grondig reinigen en schuren. Hierna schilderen. Een primer is vaak niet nodig.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.