Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Oude zachte grondlaag

Houtachtige ondergrond

Vraag:

Wij zijn oude verflagen aan het verwijderen van houten delen welke deels binnen en deels buiten zijn toegepast. Onder de verflagen komt een groene laag naar voren welke lastig te verwijderen is. De oorspronkelijke grondlaag voelt aan als wasco (voelt vettig aan). Het gebouw is van 1953. Nu hebben we zitten Googlen en komen we uit op lijnolieverf of stopverf die destijds werd gebruikt om glas te zetten, maar ook om gaten en scheuren in hout mee te behandelen. In sommige zat asbest verwerkt. We zijn nogal ‘panisch’ voor asbest, maar hebben al verschillende planken kaal gemaakt. Moeten we ons zorgen maken?

Antwoord:
Voor zover wij weten zat in die tijd geen asbesthoudende grondstof in verfproducten voor de schilder. Stopmiddelen en kitten bevatten destijds vaak asbest. Daarmee is het oppassen geblazen.

De groene laag die door jullie is aangetroffen als eerste laag op de planken is vermoedelijk, zoals je zelf al aangeeft, zo oud als het huis en dus de planken. De toen gebruikte bindmiddelen droogden traag en kunnen bij keer op keer overschilderen erg lang enigszins week blijven.

Het is goed mogelijk dat dit de oorzaak is van het nu moeizaam verwijderen en het ‘vettig’ aanvoelen van dit materiaal. Mijn advies is om de planken grondig mechanisch te schuren en eventueel een aantal weken te laten overstaan.

Hierna kan een normaal verfsysteem toegepast worden. Binnen en buiten te beginnen met bijvoorbeeld een watergedragen primer en afwerken met twee lagen watergedragen aflak.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.