Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Onthechting door siliconen

Overige

Vraag:

Op vrij nieuw, vier jaar oud schilderwerk laat de voorlak- en aflaklaag los van de grondverflaag. Dit alles komt door siliconenbesmetting. Hoe kan ik op efficiënte wijze deze besmetting opheffen?. De grondverf is een prima intacte onderlaag.

Antwoord:
Wanneer de ondergrond is vervuild met siliconen, dan moet dit worden verwijderd voordat het schilderen kan beginnen. Vaak ontstaat de siliconenbesmetting door een – in de buurt van de te schilderen ondergrond – toegepaste siliconenkit. Wordt de ondergrond niet goed gereinigd, dan is de hechting minimaal. Ook kan bij het schilderen de verf gaan schiften of kunnen kraters ontstaan.

Het verwijderen van siliconen kan bijvoorbeeld met een speciale siliconenverwijderaar. Dit is een vloeibare oplossing die verhard en niet verhard siliconenmateriaal doeltreffend verwijderd. Advies is eerst de ondergrond schoon te maken met een neutraal reinigingsmiddel. Hierna op een droog oppervlak de siliconenverwijderaar aanbrengen en, afhankelijk van de mate van vervuiling, na 1 tot 2 minuten inwerken verwijderen met schone doeken. Naspoelen met schoon water en bij hardnekkige vervuiling de procedure herhalen. Onder andere de firma Bichemie levert een dergelijk product.

Visogen
Naast bovengenoemd probleem heeft de schilder ook het tijdens het schilderen soms last van siliconenbesmetting op het oppervlak dat hij appliceert. Dis is te zien aan kraters, welke ontstaan in de net aangebrachte verf. We noemen dit ‘visogen’. De kraters ontstaan plaatselijk wanneer met de kwast over of langs recent aangebracht siliconenkit wordt geschilderd. In dat geval kan een antikratervloeistof aan de verf worden toegevoegd. Deze toevoeging verandert de oppervlaktespanning van de verf, waardoor deze niet meer ‘kratert’ op of langs de kit. Beter is de siliconenkit (of andere kit) niet te schilderen. Het beste resultaat is: eerst schilderen en daarna afkitten.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

5 reacties op “Onthechting door siliconen

 • willem wonink

  Wilt u echt iets nieuw vermelden?
  Onthechting door siliconen? Een fabel

  Stenimex BV heeft voor de Nederlandse markt een primer waar door direct op siliconen geverfd kan worden.Zonder dat deze siliconen voeg verwijderd hoeft te worden.

  Dit is nieuw en gepatenteerd

  Deze primer is eenvoudig aan te brengen op een “‘uitgeharde”‘ en een “verse” voeg”‘ sterker nog hoe eerder deze primer wordt aangebracht des te beter het is.
  Bovendien heeft het een minimale verwerking tijd.

  Hoe heet die primer? en waar is het verkrijgbaar?
  Voor meer informatie kunt u contact met ons nemen.

  1. Ria

   Hoe heet dit product en waar verkrijgbaar?

  2. Ria

   Hoe heet dit product en waar kan ik het bestellen?

 • Ria

  Graag meer informatie hoe dit product heet?

 • Klaas de Wit

  SchildersVakkrant van 13 nov. 2020 nr. 20 maakt op pag. 18 in de kolom ‘Het product’
  melding van de Duitse uitvinding SiliPainter. Die zoals Willem Wonink al schreef geleverd wordt door Stenimex een groothandel in bouwmaterialen. (Augustijnenstraat 11 . 7011 BX Gaanderen).
  Het bericht van René Vorderman geeft echter niet aan of het product ook geschikt is om wat grote oppervlakken te behandelen dan alleen siliconen kitvoegen. Vaak zijn de naast gelegen
  delen ook besmet met siliconen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.