Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Onderhoud van gelakt Oregon pine

Houtachtige ondergrond

Vraag:

Al het houtwerk buiten van mijn woning is blank gelakt Oregon pine. Acht jaar geleden is dit hout door een vakschilder opnieuw behandeld. De afgelopen jaren heb ik zelf de slechte plekken bijgewerkt. Nu wil ik het huis een algehele schilderbeurt geven, maar luidt mijn vraag:  Moet ik met afbijt aan de gang of kan ik volstaan met schuren? Het nadeel van schuren is dat daardoor het hout rood verkleurt en dat trekt niet weg. Dit is na acht jaar nog steeds op een gedeelte van de gevelbekleding (halfhouts rabat) zichtbaar. Hoe moet ik deze klus aanpakken?

Antwoord:
Oregon Pine blank lakken en vooral blank blijven lakken en netjes houden, is niet eenvoudig. Het vergt een korte onderhoudsinterval en relatief veel werk. Hier staat tegenover dat het fraai is om te zien. Oregon Pine heeft een warme en luxe uitstraling. Oregon Pine is matig duurzaam (duurzaamheidsklasse III). Voor perfect werk is het bijwerken van blank en op kleur gebracht transparant Oregon Pine werk geen optie. In dat geval moet alles eraf en dient weer van vooraf aan met kaal hout te worden begonnen.
 
Mechanisch schuren, föhnen of, wanneer dit niet lukt, met afbijt is dan de eerste arbeidsgang. Hierna schoonmaken met Universol of gelijkwaardig, laten drogen en schuren met P180 of fijner schuurpapier. Met de draad meeschuren. Hierna met verdunde beits of impregnerende beits een eerste laag aanbrengen. Gaatjes stoppen met op kleur gebracht kneedbaar hout en licht schuren met P240 schuurpapier of Scotch Brite fine. Een tweede laag blanke lak onverdund aanbrengen. Eventueel naadjes dicht kitten en licht schuren (P240). Derde laag aanbrengen met blanke lak, bootlak of jachtlak. Nogmaals licht schuren en een vierde laag aanbrengen.
 
Bij minder kritisch werk volstaat het schoonmaken met Universol of gelijkwaardig. Mechanisch schuren van de ondergrond en hierbij onvoldoende verflagen verlopend wegschuren. Bijwerken met verdunde beits of impregnerende beits en een eerste, eventueel op kleur gebracht, laag aanbrengen. Hierna licht schuren (P240) en het geheel tweemaal blank lakken en tussentijds heel licht schuren. In alle gevallen voldoende droogtijd hanteren. Bij voorkeur meerdere dagen.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.