Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Onderhoud aan grenen boeidelen en overstekken

Houtachtige ondergrond

Vraag:

Door een VvE is ons als schildersbedrijf om advies gevraagd voor het (opnieuw) schilderen van boeidelen en gootoverstekken. Het betreft grenen houtwerk wat al meerdere malen geschilderd is. Genoemde onderdelen zijn in 2020 voor het laatst door derden geschilderd. Na een jaar vertonen zich gebreken in het schilderwerk, namelijk barsten in het schilderwerk die de nerfrichting volgen en plaatselijk onthecht de verflaag hier tot op het hout. Wat kan de oorzaak zijn dat zo snel schade ontstaat?

Antwoord:
Afgaande op de begeleidende foto’s die u mee stuurde doet dit verschijnsel zich – zo te zien – met name in de voorlijsten van de overstekken en in de boeidelen voor. De onderkanten vertonen deze gebreken niet. De oorzaak van het onthechten is vrijwel zeker het werken van het hout en dan met name het verschil in werking tussen het voorjaars- en het najaarshout.

Bij hout dat niet goed is gezaagd, en dat is het geval bij hout waarbij de vlamtekening duidelijk zichtbaar is, kan dergelijke schade bij zachtere houtsoorten voorkomen. Vooral bij door weer belast hout. Dosse gezaagd hout is wat dat betreft beter. Het hout vervangen is vaak geen optie.

Het advies is om het hout eerst volledig kaal te maken, mechanisch grondig te schuren en vervolgens te schilderen met een elastisch blijvend verfsysteem, te weten watergedragen acrylaatdispersieverf. Dus geen (watergedragen) alkyd of emulsie, maar acryl. Alkyds worden na verloop van tijd hard en minder elastisch.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.