Neuslatten schroeven of nagelen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Neuslatten schroeven of nagelen

Ramen en kozijnen

Vraag:

Een glaszetter verzorgt voor ons op individueel gebied de vervanging van isolerende beglazing. Nu gebruikt hij grote torxschroeven. Volgens hem kan in bolkopschroeven vocht komen door capilaire werking onder de bol. In flensschroeven kan vocht komen door capillaire werking schuin in het hout. De torxschroeven hebben een kleiner specifiek oppervlak ter plaatse van de aansluiting van het hout om vocht de kans te kunnen geven in te dringen, aldus de glaszetter. Klopt zijn informatie?

Antwoord:
Voor het aanbrengen van neuslatten is het in verband met veiligheid (Politiekeurmerk Veilig Wonen) niet meer nodig om deze te schroeven. Er kan worden volstaan met vastnagelen van rvs nagels en gebruik van een goede kit. Wanneer schroeven worden gebruikt, dienen dit rvs schroeven te zijn van het type bolkop. Lenskopschroeven worden min of meer verzonken en bij te ver vast draaien ontstaat dan een punt waar water kan blijven staan. Bevestiging met zogenaamde torxschroeven is mogelijk. Dit type schroef komt overeen met de bolkopschroef. Nadeel van torxschroeven is dat je speciaal gereedschap nodig hebt bij opnieuw monteren of glasbreuk.
 
Vocht
De argumenten van de glaszetter dat vocht door capillaire werking onder de bol van de bolkopschroef kan komen of bij een lenskopschroef schuin in het hout, zijn bij mij onbekend. Dergelijke schade komt in de praktijk niet voor. Advies is tegenwoordig rvs nagels toe te passen en de gaatjes te stoppen. Technisch is dit goed en esthetisch fraaier. Schroeven mag ook (met rvs torxschroef of rvs bolkopschroef).

Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.