Naad tussen kozijn en gevel • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Naad tussen kozijn en gevel

Ramen en kozijnen

Vraag:

Tussen de kant van het gevelmetselwerk en de platte kant van het kozijn, soms zelfs een scherpe rand, brokkelt de verf langzaam maar zeker af. Bij het eigenlijke probleem, onvoldoende verf rondom het kozijn. kun je niet meer bij. Wat is de beste oplossing, afkitten?

Antwoord:
Eén ding moet je nooit doen: afkitten van een kozijn aan de buitenkant. Vocht dat mogelijk in het kozijn komt, kan dan niet meer ontwijken. Rondom afkitten van kozijnen is alleen binnen zinvol. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van kieren. Verfschade en soms houtaantasting aan kozijnen door onvoldoende behandelde omkanten van kozijnen komt meestal alleen voor ter plaatse van de onderdorpel en incidenteel ter plaatse van randstijlen. Bij onderdorpels is er verftechnisch geen oplossing.
Regelmatig bijwerken en zo goed en zo kwaad het gaat de neus mee schilderen, is een mogelijkheid. Wanneer het echt vervelend is of wanneer zich beginnende houtrotschade voordoet, kan een neusprofiel tegen de onderdorpel worden bevestigd. Bij het ontbreken van een waterhol is dit ook een oplossing.
 
Inwatering
Door het ontbreken van een waterhol ter plaatse van boven-, tussen- of onderdorpels blijft meer water aan de constructie hangen en wordt water onvoldoende afgevoerd. Hierdoor wordt het hout zwaarder belast dan noodzakelijk. Bovendien bevuilen ramen en gevels sterker en kan bij lekkage inwatering ontstaan. Wanneer het hout zwaar door vocht wordt belast, zal hierdoor verfschade ontstaan.
 
Door barstvorming in het verfsysteem kunnen zich schimmels ontwikkelen in het hout. Dit mondt uiteindelijk uit in houtaantasting. Om dit probleem te corrigeren, is het in bepaalde gevallen nodig om alsnog een waterhol te frezen of, wanneer dit niet tot de mogelijkheden behoort, een opzet-neuslat of afwateringsprofiel aan te brengen.
 
Wanneer raamdorpelstenen te strak worden geplaatst, ontstaan capillairen die ook leiden tot verhoogde vochtconcentraties in het hout. Na verloop van tijd kan het hout hierdoor worden aangetast.
 
Verdiepen
Door het ontbreken van ontluchting kan het vocht niet ontwijken. Dit probleem kan worden voorkomen door het metselwerk ter plaatse van onderdorpels meer verdiept aan te brengen. Curatief kan ook dit probleem worden opgelost door een opzet-neuslat of afwateringsprofiel aan te brengen. Ook kan te zijner tijd de dorpel worden vervangen met een aangepast detail (overstek met goed functionerend waterhol of neus).


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.