Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Mag chloorrubberverf nog?

Arbo en Veiligheid

Vraag:

Binnen ons schildersbedrijf is discussie over het wel of niet mogen toepassen van chloorrubberverven. Bij mijn weten mag dit inmiddels niet meer, uit het oogpunt van milieu. Klopt dat? Het is nog wel volop te koop, valt mij op.

Antwoord:
Chloorrubberverven worden nog steeds toegepast. Binnen mag het beslist niet worden gebruikt. Buiten wel, ondanks de alternatieven die er zijn. Chloorrubberverf bevat relatief veel oplosmiddel. Vaak meer dan de helft is oplosmiddel dat verdampt. Bovendien is het geen gewoon oplosmiddel (‘peut’), maar een aromatisch type. Xyleen is daarvan een voorbeeld. Aromatische oplosmiddelen zijn zeer brandbaar en zeer ongezond.
 
Verder is chloorrubber gebaseerd op een chloor bevattend bindmiddel. Hierbij worden tegenwoordig in het kader van milieu ook vraagtekens gezet. We hebben echter niets kunnen vinden over een eventueel verbod op chloorrubberverven, ook niet wat advies betreft. Alleen binnen mag het niet. Wel wordt chloorrubberverf steeds minder gebruikt. Voor hoogspanningsmasten bijvoorbeeld wordt nu eerder vinylverf gebruikt, terwijl dit in het verleden vooral chloorrubberverf was.
 
Vinylverf
Vinylverven zijn net als chloorrubbers onverzeepbaar en bevatten ook veel oplosmiddel, maar minder dan bij chloorrubberverven. Vinylverf heeft een vaste stofgehalte van circa 48 procent en chloorrubberverf van zo’n 42 procent. Ook in vinylverf zit dus veel oplosmiddel. Dit is weliswaar geen xyleen of tolueen, maar gewoon terpentine. Ook dat blijft echter oplosmiddel.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Eén reactie op “Mag chloorrubberverf nog?

  • Klaas de Wit

    Waar de beantwoorder van de vraag beweerd dat vinylverven – hieronder te verstaan de thermoplastische oplosmiddelhoudende types dus niet te verwarren met de vinyldispersies – terpentine als oplosmiddel bevatten, danwel verdund kunnen worden hiermee is niet correct.
    Dit is wel degelijk het geval, vaak is het een mix van aromatische koolwaterstoffen waarin o-xyleen, tolueen, benzeen en ethylbenzeen (kunnen) zitten.
    Kijk de MSDS-bladen er maar op na.
    Terpentine daarentegen bestaat uit alifatische koolwaterstoffen C10H22 en naastliggende homologen en kan daarnaast ook nog een hoeveelheid aromaten bevatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.