Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Kun je alkyd buiten met acryl overschilderen?

Overige

Vraag:

Wij hebben een grote opdrachtgever die de komende jaren voor alle buitenonderhoud over wil schakelen op acrylverf. Bijna alle woningen zijn nu voorzien van alkydverfsystemen, vaak van verschillende merken. Is overschilderen daarvan met acrylverf zonder risico mogelijk en hoe kunnen we dit het beste aanpakken?

Antwoord:
Alkyd is overschilderbaar met acryl en andersom is ook geen probleem. Het enige waar je op moet letten is de voorbereiding. Altijd geldt: eerst de ondergrond goed schoonmaken, vervolgens alles grondig schuren en hierna stofvrij maken.

Aansluitend overschilderen. Vaak kan dat bij wit, gebroken wit, maar ook bij kleuren in één laag. Tenminste wanneer de bestaande kleur wordt gehandhaafd. Wordt van kleur veranderd, dan zijn soms twee lagen nodig. Iets dat bij acryl niet anders is dan bij alkyd.

Acryl overschilderen met alkyd buitenshuis gebeurt in Nederland al lang en op grote schaal. Alle houten geveltimmerwerk is de laatste decennia vanuit de industrie, zonder dat we dat kunnen zien of merken, namelijk voorzien van watergedragen verf.

Oplosmiddelen
Daarnaast wordt binnen ook al decennialang – andersom – alkyd overgeschilderd met watergedragen verf. Dit mag volgens wetgeving in Nederland niet anders. Bij beide gaat, bij wijze van spreken, nooit iets mis.

Nu we steeds meer nadenken over milieu en duurzaamheid willen opdrachtgevers in die zin ook hun steentje bijdragen bij het laten uitvoeren van onderhoudswerk. Ook dit moet zodanig dat het milieu zo min mogelijk wordt vervuild. En dat is voor het buitenschilderwerk zeker een groot aandachtspunt.

In Nederland brengt de verfbranche nog steeds ‘zwembaden vol oplosmiddelen’ in de lucht. Vaak onnodig. Er wordt, naar mijn mening, vrijwel niet nagedacht over het gebruik van acryl of watergedragen verven buiten. Veel gebeurt nog ‘op de automatische piloot’ met alkyds, heb ik het idee.

Weliswaar met iets minder oplosmiddel, vroeger de helft en nu een derde deel, maar nog steeds een aanmerkelijk deel. Buiten overschakelen van alkyd naar watergedragen is niet lastig. Het enige waar je iets meer op moet letten, is het weer. Is de temperatuur 7 graden of hoger dan kun je met watergedragen verf gewoon je gang gaan.

Iets lager zou ook nog kunnen bij een niet al te hoge vochtigheidsgraad. Voor welke verf dan ook geldt dat bij neerslag, een zeer hoge RV (> 85 – 90 procent) en bij lage temperaturen (rond het vriespunt) niet kan worden geschilderd.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.