Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Kozijnen met zonwering schilderen

Ramen en kozijnen

Vraag:

Ons schildersbedrijf moet binnenkort het exterieur van een serie woningen schilderen.  Op de kozijnen zijn screens, rolluiken en andere zonweringen aangebracht. Moeten deze worden verwijderd voor het schilderwerk aanvangt of kunnen deze blijven zitten en wordt er langs af geschilderd? Wat zijn de gevolgen als deze niet worden verwijderd: Is er dan kans op houtrot na verloop van tijd? Met andere woorden, moeten we de aangebrachte voorzieningen demonteren?

Antwoord:
Bij het schilderen van gevelelementen is het niet gebruikelijk om zonweringen of rolluiken te verwijderen. In praktijk wordt hier vrijwel altijd omheen geschilderd. Dit is esthetisch en technisch verantwoord. Er is geen noemenswaardige kans op houtrot. Alleen daar waar inwatering kan ontstaan is het zaak maatregelen te treffen. Bijvoorbeeld als water kan blijven staan of wanneer gaten of openingen niet goed zijn afgedicht.

Is de zonwering eenvoudig te verwijderen doordat deze bijvoorbeeld opgehangen is in haken, dan wordt geadviseerd de zonwering te verwijderen. Maar daar waar zonweringen zijn vast geschroefd, hoeven ze niet te worden weggenomen. Houtrot komt bij kozijnen vrijwel nooit voor bij bovendorpels of halverwege de stijl. Juist dit zijn plaatsen waar zonweringen, screens en rolluiken worden bevestigd. De kans op schade is dan ook nihil.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.