Keimwerk met schade • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Keimwerk met schade

Minerale ondergrond

Vraag:

Onze nieuwbouwwoning is vorig jaar (eind maart) ruim na oplevering gekeimd. Dit keimwerk is, in onze ogen, slecht gedaan. Zo zagen we achteraf op veel plekken druipers. Nu, een jaar na het schilderwerk, begint de verf op de gevel op sommige plaatsen te bladderen (zie foto). Oftewel het keimwerk laat los, terwijl dit volgens de productomschrijving niet kan. Het is mij opgevallen dat de schilders vorig jaar gewoon door schilderden, terwijl de relatieve luchtvochtigheid hoger dan 85 was. Ook heb ik ze zien schilderen terwijl het licht regende. Wat kan nu worden gedaan met betrekking tot het herstel van het keimwerk?

Antwoord:
Ook voor het verwerken van een minerale verf, zoals die van Keim, is controle van temperatuur en vochtigheid voor aanvang van het werk van belang. Voor de verwerking van dit soort verven gelden spelregels. De temperatuur van de ondergrond moet hoger of gelijk zijn aan drie graden Celsius.

Dat geldt ook voor de omgevingstemperatuur (hoger of gelijk aan drie graden Celsius. De temperatuur van de lucht mag daarbij niet hoger zijn dan dertig graden Celsius. Ook wordt afgeraden in direct zonlicht te werken. Bovendien mag de RV maximaal 85 procent bedragen.


De ondergrond moet daarbij winddroog zijn. Dit komt overeen met een vochtigheidspercentage van maximaal zes procent en geen zichtbare vochtplekken in het te schilderen oppervlak.

Zoals u aangeeft is er blijkbaar onder onvoldoende omstandigheden geschilderd. De RV was te hoog en het heeft tijdens uitvoering van het werk een keer licht geregend. Dat duidt op onzorgvuldig werken. Het uitvoerend schildersbedrijf is en blijft daarbij altijd eindverantwoordelijk voor de geleverde werkzaamheden.


Herstel is niet eenvoudig. In principe moeten onvoldoende verflagen volledig worden verwijderd. Hierna moet opnieuw, en dit keer onder de juiste condities, een verfsysteem worden aangebracht. Het is raadzaam hierbij de leverancier te raadplegen voor advies.

Uitvoering
We denken dat het verstandig is voor te strijken met een hiervoor geschikte silaanprimer. De verwerkingsvoorschriften van de leverancier hierbij zeer goed opvolgen. Keimverf aanbrengen lijkt eenvoudig, maar hiervoor is echt vakmanschap en ervaring nodig.

Het is geen gewone muurverf die eventjes aanbrengt en na drogen nog een keer overrolt. Vooral de eerste laag goed moet je goed laten intrekken. Het is dus opletten geblazen wat betreft de tussenliggende minimale droogtijd. De tweede laag moet daarna mager, egaal en snel worden opgebracht. Met de kwast, roller, of verfspuit.

Goed resultaat wordt daarbij over het algemeen bereikt met een kortharige lamswolroller, waarvan de beide zijden schuin zijn afgeknipt of afgesneden. Over het algemeen geldt: De droogtijd tussen twee verflagen dient minimaal twaalf uur te bedragen. Voeg nooit water toe. Tijdens de verwerking en droging moet sterke zonstraling worden vermeden. Dus voor de zon uit werken.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

2 reacties

  • Raymond van de Vorst

    Keim laat mag in feite nooit los komen. Eerste laag keim moet verdund worden met soldalanprimer. Dat zorgt er met name voor dat de Keim kristaliseert met de minerale ondergrond. Dat kan alleen gebeuren onder voorgeschreven richtlijnen/methode. Vochtgehalte 5-6 procent. Meten wordt vaak overgeslagen, of slechts plaatselijk gedaan. Hoge vochtgehaalte resulteert in niet kristaliseren van Keim met de onderlaag.(kan dus reden van onthechting zijn). Ook komt het voor dat Keim wordt verdund met water, uit den bozen, krijg je poederplekken van(kan het ook zijn). Slecht gereinigd. Acrylaten maar Keim misschien nog meer is overgevoelig voor bio-organusmes, mos algen of diverse vervuilingen. Geen kristalisering plaatselijk. Daarnaast mogen er ook geen uitbloeiingen zijn van zouten in de gevel, witte plekken vaak, salpeter. Als hier overheen wordt gekeimd, gaat het ook fout.

    1. Raymond van de Vorst

      Soldalanprimer is four, moet zijn soldalan verdunning


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.