Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

HR++ glas herkennen

Ramen en kozijnen

Vraag:

Met het recent uitvoeren van planmatig onderhoud in onze buurt is er bij verschillende woningen gefigureerd HR++ Delta Mat veiligheidsglas geplaatst. Het gaat hierbij om voordeuren en voordeurkozijnen. In HR++ glas zit een coating. Aan welke zijde hoort dit te zitten en hoe kunnen we dit controleren? We vragen ons namelijk af of er wel HR++ glas is toegepast.

Antwoord:
HR++ beglazing is Hoog Rendements beglazing waarbij de isolatiewaarde van het isolerend dubbelglas kleiner of gelijk is aan 1,2 W/m²K. De eisen voor de HR++ aanduiding komen voort uit de Beoordelingsrichtlijn BRL 2202 en gelden voor producenten die hun glas onder het Kiwa KOMO-productcertificaat ‘Warmtereflecterend isolerend dubbelglas voor thermische isolatie’ leveren.
 
Volgens de beoordelingsrichtlijn BRL 2202 moet de aanduiding HR++ op deugdelijke en op duidelijke wijze op het glasproduct worden aangebracht. Bij voorkeur op de afstandhouder, maar dat is niet verplicht. Het mag ook op een sticker op het glas worden vermeld. Maar over het algemeen brengen glasproducenten de aanduiding HR++ op de afstandhouder in de spouw van het glas aan.
 
Wanneer het op een sticker is vermeld, is in de praktijk de sticker bij de oplevering al verwijderd door de glaszetter. Vaak staat er dan wel een (productie)code op de afstandhouder. Aan de hand van die code kan de producent aangeven om welk type glas het gaat. Maar ook kan je als opdrachtgever gewoon vragen naar het bij het glas behorend KOMO-certificaat. Het glaszetbedrijf hoort dat bij vraag aan te leveren. Wanneer er niks op de afstandhouder staat en het glaszetbedrijf kan geen KOMO-certificaat leveren, dan is het lastig om te controleren op er daadwerkelijk HR++ glas geleverd is
 
Het is wel mogelijk om te controleren of er een coating op het glas is aangebracht. Bij HR++ glas moet dit namelijk het geval zijn. Je kan dit doen met specialistische apparatuur zoals een optische coatingmeter, maar het kan ook eenvoudig. Door simpel een vlammetje bij de ruit te houden wordt de weerspiegeling van vier vlammetjes duidelijk. Elke zijde van beide glasbladen weerspiegelt namelijk het vlammetje.
Van de vier weerspiegelde vlammetjes moet één van de vlammetjes een afwijkende kleur hebben. Dit duidt op de aanwezigheid van een coating. Echter de aanwezigheid van een coating zegt helaas nog niet of de isolatiewaarde van het isolerend dubbelglas daadwerkelijk overeen komt met die van HR++ beglazing.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.