Hoe om te gaan met chroom-6? • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Hoe om te gaan met chroom-6?

Arbo en Veiligheid

Vraag:

Wij moeten binnenkort voor de gemeente schilderwerk aan een pand uitvoeren, maar hebben begrepen dat de ondergrond mogelijk chroom-6 bevat. Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan?

Antwoord:
Wanneer oude verflagen moeten worden verwijderd is het oppassen geblazen. Bij schuren, schrappen of afbranden kunnen zware metalen vrijkomen. De schilderbranche moet bedenken dat ook de huisschilder vroeger veel van dergelijke stoffen verwerkte en nu op dit moment bij onderhoud weer tegen kan komen. Het gebruik van zware metalen in verf was tot enkele decennia geleden heel gewoon. Vooral lood, chroom en zink kwamen in verf regelmatig voor. Deze zware metalen werden in verf in de meeste gevallen toegepast als pigment en in enkele gevallen als hulpstof.
 
Kankerverwekkend
Vaak vervulden de zware metalen een rol in de corrosiewering. Gelijkwaardige vervangers zonder dergelijk schadelijke stoffen waren toen vaak moeilijk te vinden. Pigmenten op basis van zware metalen werden ook vaak toegepast, vanwege de optimale kleurverzadiging, dekking en lichtechtheid. De alternatieve organische pigmenten waren vaak veel duurder en hadden meestal een veel lagere dekkracht. Dit maakte het noodzakelijk een dikkere verflaag toe te passen voor een gelijkwaardig resultaat. Van de twee in de natuur voorkomende chroomsoorten, (Cr-III en Cr-VI), is het zeswaardig chroom (Cr-VI) sterk giftig.
 
Chroom-6 is een van de weinige stoffen waarvan we zeker weten dat het kankerverwekkend is bij de mens. Chroom-6 werkt in op het genetisch materiaal: het tast het DNA aan waardoor tumoren ontstaan. Er zijn drie manieren waarop het in het lichaam kan komen: via de huid, door inademen en door inslikken. Volgens experts is het daarom nog gevaarlijker dan asbest. Het analyseren van een mogelijk chroom-6 vervuiling is dan ook een serieuze zaak. Het goed in kaart brengen is nodig om eventuele vervolgacties zoals sanering voor te bereiden.
 
Specialisten
De grenswaarde voor chroom-6 in lucht is verlaagd. Daarmee is het nog belangrijk om eerst goed de mogelijke aanwezigheid en de diverse bronnen in kaart te laten brengen. Onderzoeken op locatie en het vaststellen van de aanwezigheid van chroom-6 kan worden uitgevoerd door een onafhankelijk geaccrediteerd laboratorium. Het laboratorium werkt onder andere met een testkit en een XRF-meter.
 
Bij het verwijderen van chroom-6  (dit kan alleen worden uitgevoerd door hierin gespecialiseerde bedrijven) is volledige bescherming en beheersing van stof en lucht beslist noodzakelijk.Daarvoor is een gecompartimenteerde ruimte met fijnstofafzuiging vereist. Werknemers dienen te worden beschermd door gebruik van onafhankelijke ademlucht en beschermende (luchtdichte) kleding.

Wanneer oude verflagen moeten worden verwijderd is het oppassen geblazen. Bij schuren, schrappen of afbranden kunnen zware metalen vrijkomen


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.