Hoe hoogglanslak van gevel verwijderen? • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Hoe hoogglanslak van gevel verwijderen?


Vraag:

Tijdens het schilderen van de buitenkant van mijn woning is het blik verf naar beneden gevallen, met als gevolg: oprit en gevel onder de verf (op terpentinebasis). Hoe krijg ik de verf uit de bakstenen (handvormige steen)?

Antwoord:
Dat dit gebeurd is, is dikke pech. Herstel is niet eenvoudig en zal altijd een blijvend afwijkend beeld geven. Gelukkig wordt meer en meer watergedragen verf toegepast. Bij bouwmarkten wordt dit steeds vaker verkocht en is dit tegenwoordig standaard in het assortiment.

Met watergedragen verf is het na een ongelukje eenvoudiger: Direct spoelen met water en schrobben en naspoelen en zo vaak herhalen totdat alles verwijderd is. Bij verfproducten verdunbaar met terpentine kan dit niet. Het beste is de verf te laten drogen en flink te laten doorharden.


Hoe harder de verf, hoe gemakkelijker te verwijderen. Is de muur sterk vervuild, dan kan het beste gestraald worden. Dit beschadigd het oppervlak van de stenen. Nadien de gevel hydrofoberen. Bij lichte vervuiling kan met een schrapper en harde (staal)borstel geprobeerd worden de verf te verwijderen.

Ook hierbij beschadigt het oppervlak van de steen. Eventueel schuren met grof schuurpapier P80 of P100. Stenen van de oprit kunnen vervangen worden. Advies is voortaan geen gebruik meer te maken van terpetine verdunbare verf. Binnen en buiten watergedragen verf gebruiken. Technologisch is dit tegenwoordig op een zeer hoog niveau. Ook auto’s worden ermee gelakt.


Watergedragen verf is duurzamer en veel vriendelijker voor mens en milieu. Als vakschilders en doehetzelvers overschakelen, scheelt dat in Nederland zwembaden vol peut. Daarmee wordt het broeikaseffect deels voorkomen.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

1 reactie

  • kees

    Oke buiten watergedragen verf gaat dat je klanten maar eens wijsmaken ze lachen je uit !!jullie kunnen mooi praten vanachter je buro vandaan…
    En wat voor mijn betreft ik gebruik zelden terpentine zeker niet in de zomer maanden
    En in de koude maanden werk ik binnen ..


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.