Glaslatten met verfschade • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Glaslatten met verfschade

Ramen en kozijnen

Vraag:

Bij het onderhoudsschilderwerk komen we regelmatig situaties tegen dat er met name verfschade is aan liggende glaslatten. In veel gevallen is het hout van de glaslat onder de verflagen vergrijsd. Ondanks goede voorbehandeling is het steeds weer de glaslat die schade vertoont. Graag een passend verfadvies voor deze kritische onderdelen.

Antwoord:
anneer er schade is met vergrijsd hout, moet alle vergrijsde hout eerst mechanisch worden verwijderd. Dat is vooral bij glaslatten lastig. Geadviseerd wordt dergelijke glaslatten te vervangen door geventileerd geplaatste neuslatten. Na montage en voor het kitten de nieuwe glaslatten mechanisch schuren en bij voorkeur de bestaande grondverf zoveel mogelijk verwijderen. Leveranciers van glaslatten leveren namelijk dikwijls glaslatten met goedkope, slechte grondverf. Vol met vulstof en matig hechtend.
 
Na het schuren schilderen en als laatste afwaterend afkitten. De glaslatten niet schroeven, maar nagelen met RVS nagels. Gaatjes vanzelfsprekend stoppen. De glaslatten bij tussen- en randstijlen zo mogelijk contramallen, zodat de verbindingen ook gelijk worden beschermd. Bij de stijlen een ruimte vrijhouden van 4 mm en deze ruimte mee afkitten. Ook bij bestaande neuslatten met verfschade en vergrijsd hout moet serieus worden overwogen de latten te vervangen en vervolgens goed aan te brengen en met kennis en kunde voor te behandelen en te schilderen.

glaslat

Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.