Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Gevelpanelen met forse onthechting

Metalen ondergrond

Vraag:

We zijn gevraagd om een hechtingsprobleem bij enkele bedrijfsgebouwen op te lossen. Hier zijn in het verleden metalen gevelelementen als buitenschil aangebracht. De afwerking laat op een aantal van deze platen geheel los (zie foto). Daarentegen zit het bij de rest gewoon vast en mankeert er niets aan. Hoe kunnen we dit aanpakken en voorkomen dat dit bij deze panelen weer gaat gebeuren?

Antwoord:
Verf kan niet denken. Als het op de ene plaats loslaat en op de andere niet, dan is er in 99 procent van de gevallen iets met de ondergrond en/of voorbehandeling aan de hand. Zou een bepaalde batch onvoldoende zijn, dan zou de verfleverancier met die batch overal met problemen zitten.

En dat komt – wat betreft hechting – bijna nooit voor. Hier is vrijwel zeker iets met de voorbehandeling misgegaan. Er kan een stap in het productieproces vergeten zijn. Wat bij het herstel van belang is, is dat alle oude verflagen tot in alle hoekjes en gaatjes worden verwijderd. Niets op de betreffende panelen mag blijven zitten.

Hierna is het zaak de panelen grondig te reinigen en te ontvetten. Daarna opruwen met fijn schuurmateriaal en vervolgens een hechtprimer aanbrengen. Het liefst een tweecomponent epoxy of een speciale acrylaatprimer. Dit kan in beide gevallen prima een watergedragen kwaliteit zijn.

Hierna afwerken met twee lagen watergedragen acrylaat. Geadviseerd wordt eerst proefvlakken aan te brengen. De afwerking met acrylaat zal geen problemen opleveren, mag men verwachten. De panelen diegeen schade vertonen, zullen om esthetische redenen in de praktijk meegeschilderd moeten worden.

Bij het handhaven van de kleur kan in principe worden volstaan met één laag. Ook dat is proefondervindelijk vast te stellen. Beoordeel daarbij niet alleen het esthetisch uiterlijk, maar ook de hechting.

Let op: de hechting van watergedragen producten neemt in functie van de tijd toe. Pas wanneer alle water en alle waterminnende deeltjes uit de laag verdwenen zijn, is de hechting op z’n best. Dat kan, afhankelijk van het weer, een week tot twee weken duren.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.