Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Geschilderde aluminium ramen reinigen

Ramen en kozijnen

Vraag:

Hoe kunnen wij het beste geschilderde aluminium ramen reinigen?

Antwoord:
Geschilderde aluminium kozijnen en ramen hoeven niet op een andere wijze te worden gereinigd dan andere geschilderde ramen, kozijnen of deuren. Met neutraal reinigingsmiddel schoonmaken en hierna grondig schuren, is een voldoende voorbehandeling voor het aanbrengen van een eerste grondverflaag. Waar het vaak misgaat, is bij het schilderen van onbehandeld aluminium.
 
Gewoon aluminium is prima te schilderen met een watergedragen acrylaat verfsysteem, mits goed voorbehandeld door zorgvuldig schoonmaken en grondig schuren. Dat schoonmaken en vooral schuren gebeurt veelal niet. De verf laat in dat geval na korte tijd eenvoudig los. Geanodiseerd aluminium is daarentegen lastig te behandelen. Anodiseren is het kunstmatig aanbrengen van een oxidelaag. De dikte van een anodiseerlaag is ongeveer 25 micrometer. De anodiseerlaag kan daarbij blank of gekleurd worden aangebracht. Het uiterlijk blijft daarbij ‘metaalachtig’. Vooral aluminium profielen worden geanodiseerd. Profielen worden veel toegepast bij deur- en raamkozijnen.
 
Proefvlakken
Geanodiseerd aluminium is een ondergrond waarop moeilijk een goede hechting kan worden verkregen. Door het zeer gladde, harde en glasachtige karakter van de laag is het lastig de ondergrond effectief te schuren. Technisch is het vaak niet mogelijk om op deze wijze de ondergrond voldoende op te ruwen. Geadviseerd wordt om altijd eerst proefvlakken te maken bij het schilderen van geanodiseerd aluminium. Als hechtprimer is een tweecomponenten verf op basis van epoxy de beste keus. Het beste is overigens geanodiseerd aluminium regelmatig schoon te maken en in een was te zetten en deze ondergrond niet(!) te schilderen.
 
Alkydhars
Het is overigens af te raden een alkydhars primer te gebruiken op aluminium. Alkydhars verzeept hier namelijk op. Bij het gebruik van ééncomponent producten kan een acrylaatverf worden toegepast. Bij tweecomponenten producten is epoxy vaak de aangewezen primer. Voor een hoogwaardig resultaat wordt het gebruik van een epoxy primer aanbevolen. Als kleurvastheid en glansbehoud daarnaast een belangrijk uitgangspunt voor de opdrachtgever is, is het afwerken met polyurethaanverf een optie.
 
Zijn de aluminium ramen eenmaal goed geschilderd, dan is schoonmaken bij het ramen lappen aan te bevelen om de onderhoudsinterval van het schilderen te verlengen. Kan dit niet worden gewaarborgd, dan wordt geadviseerd de geschilderde aluminium ramen eenmaal per drie jaar te reinigen. Eens per negen tot twaalf jaar kan worden overgeschilderd. Met name het glansbehoud van de verflaag zal het tijdsstip van onderhoud bepalen. Worden hoge eisen gesteld aan de glansgraad, dan zal eerder schilderonderhoud nodig zijn.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

3 reacties op “Geschilderde aluminium ramen reinigen

 • Klaas de Wit

  Dat een alkydharsprimer verzeept op aluminium is niet juist. Dit is een foutieve aanname van de beantwoorder.
  Dat er voor bepaalde toepassingen betere primers beschikbaar zijn is buiten kijf.

 • Wouter Mooij

  Magnesium (Mg), aluminium (Al) en zink (Zn) zijn metalen die gemakkelijk oxiden kunnen vormen: MgO, Al2O3 en ZnO. Dit zijn z.g. basevormende oxiden die basen kunnen geven: Mg(OH)2, Al(OH)3 en Zn(OH)2.

  Deze basen reageren met vetzuren van een alkyd- of oliehoudende verf, waardoor magnesium-, aluminium- of zinkzepen worden gevormd. Deze zepen zijn gevoelig voor vocht waardoor elke terpentine verdunbare verf op basis van alkyd en/of olie zal gaan onthechten bij buitentoepassing op deze metalen.

  Acrylaten, epoxies en polyurethanen vormen geen zepen en zullen altijd aanzienlijk beter hechten op deze metalen.

 • Klaas de Wit

  De metalen Zn, Al en Mg zijn niet onder één noemer te plaatsen omdat het gemeenschappelijk snel oxideert. Zij bezitten onderling andere chemische, fysische en mechanische eigenschappen. Zo is Zn een veel reactiever metaal dan Al. Op Zn vormt zich in landelijk klimaat een passieve laag van zinkcorrosieproducten (de ‘zinkpatina’) die bestaat uit α-, β-, ϒ-en ε-Zn(OH)2, 4 ZnOCO2.4H2O, ZnCO3.H2O, 2 ZnCO3.3 Zn(OH)2, ZnCO3.Zn(OH)2, ZnCO3.3 Zn(OH)2 en ZnO.

   

  Bij gelijkmatige corrosie lost Al2O3 op in zowel een zuur milieu ondervorming van Al3+ ionen, als in een basische oplossing van pH > 8,5, waarbij AlO2 ionen worden gevormd. In niet al te agressieve milieus (zowel basisch als zuur), waarbij de zuurgraad wel binnen de grenzen van pH 4 tot pH 8,5 is de corrosie bestandheid goed, door de passieve oxidehuid en vormt zich geen basevormende oxide (Al(OH)3 zoals bij zink. Al gedraagt zich van nature passief (met regenwater), maar gedraagt zich pas niet passief (= actief) in een basisch milieu zoals in natriumhydroxide, ammonium en bij gebruik van onjuiste reinigingsmiddelen die loog bevatten.

   

  In de international en nationale literatuur is over het verzepen van een alkydharsprimer op aluminium niets te vinden. Zelfs in het recentelijk uitgegeven Handboek Beschermings- en afwerkingstechnieken nr. 3 Metaal en metaalbescherming staat op pagina 155 ‘Voorbeelden van verfsystemen aan de hand van enkele praktijksituaties’ Verfsystemen met alkydhars waarbij als ondergrond Staal en Aluminium als 1e laag 1K Alkydhars-zinkfosfaatprimer enz.

   

  Ik heb overigens in dit fraai en goed uitgevoerde boek wel een aantal essentiële storende fouten moeten constateren, maar dat geldt mijn inziens niet voor het voorgaande. NB: Bij de chemische formules kunnen de atoom-, plus en mintekens van de ionen niet in boven- of onderschrift worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.