Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Gepoedercoate kozijnen die verkrijten schilderen

Metalen ondergrond

Vraag:

Bij een groot appartementencomplex met meerdere gebouwen zijn de gepoedercoate aluminium kozijnen erg dof en ze voelen in zekere zin ruw aan. Aan ons schildersbedrijf is gevraagd of een behandeling nodig is of dat het hier alleen om een esthetisch probleem gaat. Wij hebben de indruk is dat de poedercoating aan het oppervlak verkrijt. Kunt u ons meer inzicht verschaffen over dit fenomeen?


Antwoord:
Bij verkrijten laat de verflaag af. Met een natte doek afnemen en de doek daarna beoordelen geeft aan of verfdeeltjes inderdaad loslaten. Op zich is het krijten geen probleem. Het is puur esthetisch. Vaak wordt het uiterlijk van de coating dan vaal of bleek. Bij het bewassen van de ramen en na neerslag kunnen bij sterke verkrijting (lek)strepen op het glas achterblijven. Dat is hinderlijk.

Is dit niet het geval, dan is behandeling van de kozijnen niet nodig, behalve wanneer het uiterlijk weer mooi moet worden. Poetsen met wax is dan een optie. Schoonmaakbedrijven kunnen dit uitvoeren. Ook bij kunststof kozijnen wordt dit wel gedaan. Het resultaat is echter vaak iets minder duurzaam dan wanneer voor overschilderen wordt gekozen. Dit is overigens afhankelijk van de poetsbeurt. Het moet vrij intensief gebeuren.

Poetsen is goedkoper dan schilderen. Bovendien weet je dan zeker dat er later nooit problemen zullen ontstaan zoals dat bij het aanbrengen van een verflaag het geval kan zijn. Denk aan blaren, onthechting, barstjes et cetera.

Overschilderen
Om een verfsysteem goed op de aluminium kozijnen aan te kunnen brengen, moet het oppervlak stofvrij en schoon zijn. Het opruwen gebeurt veelal door nat of droog te schuren met een fijne korrel. Naast het verwijderen van de schuurstof is het van belang dat het oppervlak voor de afwerking volkomen droog is.

Na de voorbehandeling kan een kunststofprimer of grondlaag worden aangebracht. Hierna volgt een toplaag. Vaak wordt als primer gebruik gemaakt van epoxy of acrylaatdispersieverf. Ter controle van de hechting wordt een proefvlak aanbevolen.

Als afwerking wordt doorgaans acrylaatdispersieverf, alkyd- of polyurethancoating toegepast. Epoxy is, zoals bekend, niet geschikt als toplaag, omdat deze bij zonbelasting sterk verkleurt en verkrijt. Het is de moeite waard om een proefvlak te schilderen zonder eerst een primer of grondlaag aan te brengen. Laat dit proefvlak geruime tijd zitten, mogelijk een seizoen, en beoordeel daarna de hechting.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.