Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Gepoedercoat hekwerk overschilderen

Metalen ondergrond

Vraag:

We zijn bezig met onderhoudsschilderwerk aan een molen. Op deze molen bevindt zich als omheining een stalen, gepoedercoat hekwerk. Dat heeft eveneens een nieuwe verflaag nodig en daarom willen we het graag overschilderen. Wat is hiervoor de beste voorbehandeling en welke primer en aflak is geschikt?

Antwoord:
Stalen, gepoedercoate hekwerken zijn over het algemeen goed overschilderbaar. Poedercoating is – net als gewone verf – een soort van kunststof, met dit verschil dat de samenstelling iets afwijkt. Poedercoatings zijn er in allerlei soorten. Epoxy, polyester, Epoxy-polyester combinaties, polyurethan, PVDF (polyvinylideen fluoride), enzovoort. Een universeel antwoord geven op de vraag welk systeem het beste is, is daarom niet te geven. Daarvoor is meer informatie nodig van de ondergrond. Maar in de praktijk is dit vaak niet voorhanden.
 
In ieder geval moet voor een goed resultaat het oppervlak stofvrij en schoon zijn. Als reinigingsmiddel wordt vaak gereinigd met oplossingen van oppervlakte-actieve stoffen en/of vloeibare, neutrale zepen, vaak gecombineerd het grondig naspoelen met water.
 
Het opruwen gebeurt veelal door nat of droog te schuren. Naast het verwijderen van de schuurstof is het van belang dat het oppervlak vóór de afwerking volkomen droog is. Alles grondig schuren met Scotch Brite werkt daarbij vaak goed. Na de voorbehandeling moet een primer of grondlaag worden aangebracht. Bij erg veel kunststoffen is dit noodzakelijk.
 
Hierna volgt eventueel een tussenlaag en tenslotte een toplaag. Vaak wordt als primer gebruik gemaakt van epoxy of soms een acrylaatdispersie. In dit geval ís het advies om als grondlaag een universele epoxy primer toe te passen. Ter controle van de hechting wordt een proefvlak aanbevolen. Als tussen- en eindlagen worden doorgaans eenacrylaatdispersie, alkyd- of polyurethaan coating gebruikt. Epoxy is zoals bekend ongeschikt als toplaag, omdat deze verkleurt en verkrijt.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Eén reactie op “Gepoedercoat hekwerk overschilderen

  • A

    Goedendag,

    Ik heb een gepoedercoat hekwerk aan elkaar laten lassen. Ik wil slechts gedeeltelijk het hekwerk waar is gelast overschilderen. Het betreft een zware kwaliteit hekwerk (van ijzer denk ik). Dus de gelaste delen zijn nu kaal en een klein beetje verroest (dit krijg ik met n staalborstel en schuren er wel af).

    Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

    M.vr.gr. Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.