Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Gele vlekken in trap

Houtachtige ondergrond

Vraag:

Van een nieuwbouwwoning heb ik de houten trappen geschilderd, de trappen stonden in de grondverf. Vervolgens heb ik alles geschuurd en deels geplamuurd, hierna gegrond met Capacryl Agua Uni primer, vervolgens afgeschilderd met Capacryl Agua Pu Satin. Na een aantal maanden bleek er gele vlekken te ontstaan in de trappen, voornamelijk bij noesten e.d. Weer opnieuw geschilderd, echter de vlekken komen er weer doorheen. Wat kan ik er nu nog aan doen?

Met vriendelijke groet,
Remmelt Veenbaas


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

2 reacties op “Gele vlekken in trap

 • Broer Feenstra

  Geachte heer Veenbaas,

  Wanneer bij het schilderen stoffen uit de ondergrond door de verflaag trekken kan dit leiden tot verweken of verkleuren. Het verkleuren noemt men ook wel doorbloeden. Er verhuizen hierbij tijdens het filmvormingsproces inhoudstoffen, meestal kleurstoffen, uit de ondergrond naar het verfoppervlak. Dit krijgt hierdoor een bont uiterlijk.

  Doorbloeden kan in de praktijk zowel optreden bij gewone alkydharsverven als bij watergedragen dispersieverven. Bij Merbau-hout kunnen bijvoorbeeld wateroplosbare geelbruine inhoudstoffen uittrekken. Bij watergedragen verven moet daarom eerst een hierop afgestemde grondverf aangebracht worden.

  Houtsoorten waarbij ook bij watergedragen verven kans op doorbloeden bestaat zijn: Western-red cedar, Paranapine, Redwood california, Bilinga, Eiken, Hemlock, Afzelia, Niangen en Yang. Verder kan in enkele gevallen doorbloeden voorkomen bij vuren ter plaatse van noesten. Dit gevaar bestaat overigens ook bij alkydharsverf.

  Geadviseerd wordt eerst een isolerende grondverf te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld Capacryl Aqua Holz-IsoGrund. Dit is een met water te verdunnen, gepigmenteerde grondverf speciaal voor het isoleren van in water op te lossen inhoudsstoffen. Mogelijk kan volstaan worden met het plaatselijk bijwerken met grondverf.

 • Klaas de Wit

  Het gesignaleerde probleem is al zo oud als het schildersvak.
  Bloeden (doorslaan) bij kwasten of noesten in hout, komt zelden of
  nooit voor bij vuren, echter wel bij de in het antwoord gegeven houtsoorten en grenen. De vette, harsachtige stoffen tekenen zich af in een geelbruine kleur.
  Van hieruit is de omvang van de gele plekken niet te zien en omdat alle verf verwijderen van de trappen een heidens karwei is zou ik adviseren om dit
  plaatselijk te uit te voeren. Om geen gelikt oppervlak te krijgen de gele uitslaande plaatsen met een palmschuurmachine (bijv. De muis van Black & Decker) vloeiend te ontdoen van alle aanwezige verf danwel plamuur. Het kale houtoppervlak
  isoleren met het genoemde product (zie eerdere antwoord) of de Vista Universele Isoleerspray vervolgens gronden met de gebruikte primer. Geprimerde plekken plamuren, zodanig dat er geen kuiltjes zijn waar tenemen, schuren en overgronden met geëigende lak. Na voldoende droogtijd de gehele trap(pen) schuren met een schuurmachine voorzien van een geschikte schuurzool en P380 of handmatig matteren met Scotch Brite (grijze soort).
  Hierna het af-te-schilderen oppervlak stofvrijmaken en afschilderen met Capacryl Aqua Pu Satin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.