Antwoord:
Niet het merk, maar de wijze van voorbehandelen en de productkeuze geven in de praktijk vaak problemen met onthechtende verf. Dit is ook bij gegalvaniseerd staal regelmatig het geval. Op dat vlak gaat het in de praktijk vaak mis. Ook bij professionele schilders. Dikwijls zie je verfschade ontstaan in de vorm van bladders en matige hechting. Het gaat goed wanneer het om het overschilderen van een bestaand en intact verfsysteem gaat, maar het gaat fout bij het schilderen van (deels) kale ondergronden.
Vaak wordt met een alkyd of alkydhoudende primer voorbehandeld. En dan gaat het mis. Ook alkydhoudende en zogenoemde multiprimers kunnen leiden tot verfschade. Gebruik als eerste laag op verzinkt staal daarom nooit een alkyd primer of alkydhoudende primer. Dit soort primers gaan bij contact met vocht en verzinkt staal verzepen.
Zinkdeeltjes worden alkalisch door bijvoorbeeld poriën of door een beschadiging. Alkydhars of andere oilieachtige bindmiddelen kunnen hier beslist niet tegen en gaan dan verzepen. De hechting neemt hierdoor drastisch af en de laag gaat kapot. Het is aan te raden om voor verzinkt stalen constructies altijd een epoxy primer te gebruiken. Deze tweecomponenten producten hechten zeer goed, zijn uitstekend corrosiewerend en kunnen worden afgewerkt met gangbare oplosmiddelhoudende en watergedragen verven.
Zinkzouten
Epoxy primers zijn verkrijgbaar als watergedragen, high solid of oplosmiddelhoudende grondverf. Een epoxy primer, afgewerkt met twee lagen alkyd of twee lagen acrylaat, biedt een uitstekende bescherming. Een afwerking met polyurethaan biedt vaak nog meer zekerheid. Een ander aspect dan de productkeuze op verzinkt staal is de voorbehandeling van deze ondergrond.
Verzinkt staal kan namelijk aan het oppervlak een corrosieproduct hebben met zinkzouten. Dit kan hechtingsproblemen voor het aan te brengen verfsysteem opleveren. Als er veel zinkzouten aanwezig zijn op het oppervlak, dan is dit met het oog zichtbaar als een witte/grijze oppervlakteverkleuring. Maar ook de situatie wanneer zinkzouten met het oog niet waarneembaar zijn, kan – zonder juist voor te behandelen – problemen geven.
In het algemeen kunnen zinkzouten, met name de oplosbare zinkzouten, ook wanneer deze met het oog niet zichtbaar zijn, nadelige gevolgen hebben op de uiteindelijke performance van het vervolgsysteem. De wateroplosbare componenten hebben namelijk een negatieve invloed op de hechting van het naderhand aangebrachte verfsysteem.
Reinigen
Het is daarom raadzaam het verfoppervlak eerst te reinigen. Naast overmatige zinkzouten worden dan tevens andere ongerechtigheden die een negatieve invloed kunnen hebben op de bescherming van het verfsysteem verwijderd. Dit reinigen kan door licht aanstralen, mechanisch borstelen of door mechanisch te reinigen met kunststof schuurschijven.
Overigens gaat het schilderen van verzinkt staal met een volledig watergedragen acrylaat verfsysteem ook vaak goed. In uw geval, bij het schilderen van een tafel van gegalvaniseerd staal, adviseren wij als volgt. Eerst alle verf verwijderen. Daarna schoonmaken met een neutraal schoonmaakmiddel. Vervolgens licht maar wel grondig schuren met fijn Scotch Brite. Overschilderen met een watergedragen acrylaat (metaal)primer en afwerken met een of twee lagen acrylaatdispersieverf.
Ik wil erop wijzen dat waar in het antwoord staat van ‘reinigen door licht aanstralen’ van gegalvaniseerd verzinkt staal i.v.m. de geringe zinklaagdikte (3-25 µm) die men hierop aanbrengt evenals die met het ‘continu elektrolytisch verzinkte plaat’ (bijv. Sendzimir) zijn verzinkt waar de zinlaagdikte kan varieren van 1,5-30 µm (meest gangbare laagdikte 15-20 µm) niet aan-te-bevelen is door (licht)aanstralen.
Hierbij wordt al snel veel van de beschermende zinklaag afgenomen en plaatselijk een onregelmatige zinklaagdikte ontstaat.
De beantwoorder is vermoedelijk in de war met thermisch verzinken waar grotere zinklaagdiktes aan de orde zijn, waar wel het lichtaanstralen een goede reinigingsmethode is.
Een chemische voorbehandeling is in dit verband niet genoemd. Jammer, de MAVOM en Henkel hebben gewaardeerde producten.
Ik heb ook een oud stalen werkblad dat ik graag wil schoonmaken en behandelen. Er zit wat roest op en is ook niet meer zo egaal als toen ik deze kocht. Ik ben aan het kijken hoe ik deze plaat het beste kan behandelen. Stralen lijkt mij overigens een goede optie, omdat dit het oppervlak gladder en mooier kan maken.