Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Geen beglazingskit schilderen

Ramen en kozijnen

Vraag:

Ik heb via de vakbladen vernomen dat je beglazingskit voortaan beter niet kunt schilderen. Dat lijkt me knap lastig. We doen het sinds jaar en dag. Hebben jullie ook een advies om a. esthetisch verantwoord en b. technisch juist te werken?

Antwoord:
De onderhoudsschilder heeft alleen ‘last’ van de vraag al dan niet schilderen van beglazingskit, wanneer hij buiten ook de kitspuit hanteert. Vervangen van binnen kitwerk bij beglazing komt hoegenaamd niet voor. En binnen wordt gewoon met acrylaatkit gewerkt en die is normaal overschilderbaar. Buiten is het iets lastiger. Wanneer er normaal onderhoudswerk wordt uitgevoerd en er wordt geen beglazingskit vervangen, dan is er weinig aan de hand. De in het verleden al geschilderde beglazingskit kan gewoon weer worden geschilderd. Wordt echter de kitspuit gehanteerd, dan is het opletten.
 
De gangbare kitten die worden gebruikt voor het vullen van naden en het plaatselijk herstel van kitvoegen kunnen gewoon worden toegepast. Of de overschilderbaarheid tot problemen leidt, is vooraf echter moeilijk te voorspellen. Gebruikte u in het verleden al zonder problemen (oplosmiddelarme) verf die voldoet aan de regels van 2010 (denk aan watergedragen producten en high solids die al jaren op de markt zijn) op de toegepaste beglazingskit, dan kunt u die in principe blijven gebruiken. Gebruikt u nieuwe 2010-verf, dan is het handig middels een proef vast te stellen of de verf blijft hechten op de overschilderbare kit die u heeft gebruikt.
 
Let op: sommige verfproducten hebben hun oude naam weliswaar behouden, maar met het oog op 2010-eisen is de formulering wel degelijk gewijzigd. Oude, bekende combinaties kunnen dus niet meer blindelings worden toegepast.
 
Niet schilderen
Nog beter is kit niet over te schilderen en kit op kleur te gebruiken. Dat is technisch en esthetisch het meest verantwoord. De meeste kozijnen in Nederland zijn in RAL 9010/gebroken wit geschilderd. Een kit met deze kleur toe te passen na het afschilderen is een optie. Gewoon doen: 1. onvoldoende verflagen verwijderen, 2. voorbehandelen, 3. aflakken en 4. kitwerk herstellen.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Eén reactie op “Geen beglazingskit schilderen

  • Ton Zwartjes

    Hallo de vraag die ik heb is.
    glas in lood ramen die ik moet herstellen, wil ik allen beglazingstape gebruiken en geen kit.
    zou dit kunnen werken.
    waar later weer over heen schilder ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.