Gebrandschilderd raam beschermen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Gebrandschilderd raam beschermen

Ramen en kozijnen

Vraag:

Als opdrachtgever laten wij momenteel een kerkgebouw restaureren en renoveren. Bij de oorspronkelijke bouw van de kerk zijn ooit ramen geplaatst, uitgevoerd in verschillende kleuren glas en een patroon van rechthoekige vierkanten. Een van de glas-in-loodramen is nu vervangen door een raam met een voorstelling uitgevoerd in gebrandschilderd glas. Door de glazenier is dit raam deskundig geplaatst. Omdat het hier om een verworven kunstschat gaat, willen we het gebrandschilderd glas-in-loodraam graag extra goed beschermen tegen baldadige jeugd. Welke mogelijkheden zijn er op dit gebied?

Antwoord:
Van oudsher worden bij dit soort ramen ter bescherming horren voor het glas geplaatst. Deze horren voorkomen dat het gebrandschilderde glas-in-loodraam niet zo gemakkelijk kan worden ingegooid. Gaashorren bieden een zekere bescherming, maar voorkomen niet altijd dat er schade ontstaat. Ook grofmazige horren laten vaak steentjes door en zeker kogeltjes uit een luchtbuks. Brandgeschilderd raam
 
Horren
Fijne horren zijn regelmatig doelwit van jongelui die met papieren pijltjes schieten. De pijltjes blijven steken,vergaan en vormen op den duur een hele laag papierpulp tegen het glas en dat is geen visitekaartje voor het gebouw. Extra fijne gaashorren houden weer te veel licht tegen. Ook worden incidenteel duivennesten achter een gaashor aangetroffen, dat dan ergens blijkt te zijn opengescheurd. Met vervuiling en aantasting als gevolg.
 
Als voor gaashorren wordt gekozen, dan moeten deze roestvrij zijn. Gecoat roestvrij staalgaas, is het meest aangewezen materiaal. Koper, zoals ook nogal eens wordt gebruikt, geeft op den duur een groene aanslag op de steen eronder door de met regen afspoelende koperverbindingen. Gaashorren dienen bij voorkeur donkergekleurd te zijn om het horrengaas niet te sterk te laten opvallen. Het horrengaas moet per paneel onderverdeeld en demontabel zijn. Naast horrengaas kunnen ook transparante kunststoffen zoals polyacrylaat en policarbonaat worden gebruikt ter bescherming van gebrandschilderd glas. Behalve kunststof platen kan men ook gebruikmaken van gehard of gelaagd glas.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.