Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Colorants zijn kleurpasta’s

Overige

Vraag:

Wat zijn eigenlijk ‘colorants’ (waarvan de Engelse vertaling kleurmiddel en -stof is)? Welke pigmenten en oplosmiddelen worden hiervoor gebruikt en waarin wordt onderscheidt gemaakt in watergedragen en oplosmiddelhoudende lakken?

Antwoord:
Een colorant is een geconcentreerde pasta met relatief veel pigment. Colorant wordt als kleurpasta aan een basisverf toegevoegd voor het maken van specifieke kleuren. Een basisverf kan blank zijn zoals blanke lak en kan een kleur hebben. Ook witte basisverf komt voor. Deze wordt gebruikt voor wit en voor van wit afgeleide lichte tinten. Colorants en basisverven worden door de verfindustrie toegepast om grote verfvoorraden in allerlei kleuren te voorkomen. Vooral in de professionele markt wordt dit principe op grote schaal toegepast.
 
Bij doe-het-zelf verven wordt het beginsel basisverf+pasta het minst toegepast. Hier wordt dan ook relatief veel kapitaal vernietigd en is de milieubelasting door grote restpartijen het grootst. De schilder kan niet zelf (extra) colorants toevoegen. Dit is voor de kwaliteit van de verf niet goed. De dekking kan mogelijk beter worden, maar het glansbehoud en de doordroging kan bijvoorbeeld afnemen.
 
Voor alkyd- en watergedragen verven kunnen verschillende typen colorants gebruikt worden. Dit is afhankelijk van de systematiek van de bewuste fabrikant. Er zijn ook fabrikanten die een zodanig geavanceerd systeem hebben dat de colorants voor verschillende verfsoorten en productgroepen te gebruiken zijn. Dus zowel voor watergedragen als voor terpentine verdunbare verfproducten. De voorraadvorming wordt hierdoor nog kleiner, maar de verfformulering en vooral het bijhouden van de verfformuleringen worden steeds lastiger.
 
De toegepaste pigmenten voor basisverven en colorants zijn overeenkomstig de traditioneel geformuleerde verfproducten; ofwel verven die niet volgens dit principe worden gemaakt. Het verschil zit in de drager van de pigmenten: het bindmiddel. Het op kleur maken van verven gebeurt doorgaans bij de verfgroothandel. Hier heeft men zogenaamde dispensers (kleurenmengmachines) waar pasta aan de hand van een kleurrecept aan een bepaalde basisverf wordt toegevoegd en hierna wordt geschud (mixen).
 
Soms wordt door de groothandel een dubbele dosering colorant toegevoegd. Bijvoorbeeld bij gebroken wit zoals RAL 9001 of RAL 9010. Hier is de basisverf wit en wordt 2x kleur toegevoegd. Het merkbaar effect is dat de dekking beter wordt. Het is vaak niet de bedoeling van de fabrikant. Immers je krijgt dan iets meer verf voor hetzelfde geld en de kwaliteit gaat in andere opzichten weer iets achteruit. De kunst is een product te maken wat qua kleurrecept ook aan alle eisen voldoet.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.