Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Blaren in pas geschilderd werk

Houtachtige ondergrond

Vraag:

Wij hebben vorig jaar onze zes jaar oude woning laten schilderen. Het was toen erg warm. Rondom het huis hebben wij zogenaamde boeiboorden en in drie hiervan zijn grote blaren ontstaan. Per boeiboord gelukkig maar een blaar, maar wel zo lang als 10 tot 15 cm en 5 tot 7 cm breed. Ik heb de schilder die destijds ons huis heeft geschilderd hierover gebeld, omdat ik vooraf had gevraagd of er garantie op het schilderwerk zat. Hij beaamde dat omdat hij met dure merkverf schildert. Nu vertelt hij dat de oorzaak houtrot is. Klop dat?

Antwoord:
Voorop gesteld: in vrijwel alle gevallen is verf nooit oorzaak van blaarvorming. Dit ligt bijna altijd aan de ondergrond of aan een onjuiste applicatie. De dure merkverf heeft niets te maken met de grote blaren. Ook is het onwaarschijnlijk dat de blaarvorming aan houtrot ligt. Een jaar nadat schilderwerk is uitgevoerd, kan er normaal gesproken nog geen houtrot ontstaan zijn. Als dat wel te constateren is, dan is vrijwel zeker over houtschade heen geschilderd. In de praktijk begint houtrot met verkleuring. Hierna gaat het schimmelproces verder en beginnen schimmels hout verder op te vreten en wordt het hout onsamenhangend en zacht. Dit duurt doorgaans enkele jaren. 512_IMGP1356
 
Dampdruk
Blaren als gevolg van houtrot komen niet voor. Blaren als gevolg van dampdruk (vocht) wel. Blaren kunnen verschillende oorzaken hebben. Hierover is in nummer 12 van Eisma’s Schildersblad vorig jaar een artikel gepubliceerd. In uw geval kan de blaarvorming (foto) verschillende oorzaken hebben. Het kan het gevolg zijn van osmose. Bij het verschijnsel osmose ontstaan blaren doordat water of waterdamp zich onder de verflaag verzamelt. Door de vochtdruk ontstaat hierbij een blaar. Vaak ontstaan osmotische blaren door het niet goed reinigen van ondergronden. Osmotische blaren zijn bij lekprikken met vocht gevuld en meestal niet groter dan een centimeter.
 
Inhoudsstoffen
Verder kan blaarvorming ontstaan door inhoudsstoffen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij harsrijke houtsoorten zoals vuren en grenen. Wat echter meer voor de hand ligt, is dat de blaren bij u ontstaan zijn door een vochtige ondergrond. In dit geval ontstaan blaren doordat waterdamp uit de ondergrond niet eenvoudig kan verdampen. Er ontstaat dan dampdruk onder de verflaag. Deze blaren zijn na lekprikken herkenbaar doordat ze van binnen ook hier vaak nat zijn.
 
Dergelijke blaren kunnen een doorsnee hebben van vele centimeters. Vochtblaren als gevolg van een natte ondergrond kunnen voorkomen op plaatsen waar vochtlekken of vochtinfiltratie in de constructie aan de orde is. Dit moet onderzocht en gecorrigeerd worden. Om gebreken te voorkomen, mogen dan ook alleen blijvend droge ondergronden worden geschilderd.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

2 reacties op “Blaren in pas geschilderd werk

  • Gerard

    In het topic ‘ blaasjes in verf’ wordt een heel ander antwoord gegeven. Doordat de toplaag door het warme weer heel snel droogt kunnen de oplosmiddelen niet goed verdampen? Plaatselijk kan er dan een blaar ontstaan. Beetje tegenstrijdig naar mijn mening…
    Quote:Warmteblaren

    Niet alleen tijdens het aanbrengen van verf bij warme, zomerse dagen kunnen zich problemen manifesteren ten aanzien van blaarvorming, ook bij minder warm weer kan dit het geval zijn. Bij een vlotte weersomslag kunnen dan ook warmteblaren ontstaan. Als de temperatuur van het geveltimmerwerk bijvoorbeeld zo’n 5 graden Ceslius is en het wordt na het schilderen warmer, dan kunnen zelfs kleine blaren ontstaan bij een temperatuur van 10 tot 15 graden Celsius.

  • Coen Turkenburg

    Osmose blaran door waterdruk , En Dan ?
    Hoe ga je dan verder , schuren gronden lakken ?
    Ik heb hier namelijk last van ,garage deuren werde afgelevert met groendverf, ik heb ze toen twee lagen buitrn beits gegeven en na cia een jaar (in de winterperiode kwamen er post van die waterblaasjes.
    Wat is nu het beste om dit te verhelpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.