Blanke lak overschilderen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Blanke lak overschilderen

Houtachtige ondergrond

Vraag:

De voordeur van een klant is lang geleden geschilderd met blanke lak en deze lak wil hij nu door ons bedrijf laten overschilderen met een mooie, gekleurde lak. Is het nodig om de oude laag blanke lak er eerst af te halen middels afkrabben, afbranden, afbijten en schuren? Of kan de gekleurde lak door ons worden aangebracht op een goed afschuurde blanke laklaag?

Antwoord:
Blanke lak overschilderen kan, maar de kans is groot dat het mis gaat. Wanneer besloten wordt om een met blanke lak afgewerkt gevelelement – zoals een kozijn, raam of deur – dekkend te gaan schilderen, is er maar één goede aanpak. Deze is simpel, namelijk: alle bestaande laklagen verwijderen en het kale hout na grondig reinigen en schuren tweemaal gronden en voor- en aflakken.

Deze aanpak is ook nodig bij transparante beitsen. Zodra een verf weinig pigment heeft, moet deze bij het dekkend overschilderen eerst worden verwijderd. Voor zogenoemde dekkende beitsen geldt dit niet. De reden om blanke of transparante lagen voor het dekkend schilderen te verwijderen, is de onvoldoende hechting van dit soort verfproducten op de ondergrond.


Hechting
Als toelichting hierop het volgende. Hechting kan op verschillende manieren plaatsvinden. Allereerst onderscheidt men de mechanische hechting. Deze vorm van hechting komt tot stand door verankering aan een opgeruwde of verankering in een poreuze ondergrond.

De verf kan bij deze vorm van hechting bijvoorbeeld tussen de vezels of in de cellen van het hout dringen. De verf haakt zich als het ware vast aan de ondergrond. Bij verruwing door bijvoorbeeld schuren wordt daarbij het oppervlak vergroot.


Daarnaast kennen we de zogenoemde fysische hechting. Dit is een vorm van hechting welke men kan aanmerken als ‘verkleven’. Hierbij vinden natuurkundige interacties plaats bijvoorbeeld tussen H-bruggen in de vorm van zogenaamde ‘nevenvalentie’.

Men spreekt ook wel van ‘Van der Waals krachten’. De moleculen van twee verschillende materialen, bijvoorbeeld verf en hout, trekken elkaar daarbij aan. Dit wordt ook wel adhesie genoemd. Tenslotte kennen we chemische hechting. Dit is een hechtingsvorm waarbij verf een reactie aangaat met de ondergrond.

Dit gebeurt bijvoorbeeld met silicaatverf op steenachtige ondergronden. Ook bij siliconenkit op glas vindt een dergelijke chemische hechting plaats. In het algemeen kan men stellen dat hoe minder pigment en/of vulstof een verf product bevat, hoe minder de hechting is.

Fysische interactie
Grondverven zijn niet voor niets mat en bevatten niet voor niets veel vulstof en pigment. Hoe meer droge stof, hoe beter de hechting. Muurverven met kwarts hechten bijvoorbeeld ook zeer goed. Zelfs op glas is de hechting formidabel. De droge stof silicium is hiervoor verantwoordelijk.

Het gaat bij hechting niet alleen om verankering (mechanische hechting), maar in werkelijkheid juist meer om fysische interactie en heel soms een chemische reactie. Maar vooral fysische interactie is en niet te onderschatten factor bij het hechten van verf op ondergronden.

Bij blanke lakken en transparante verfproducten is er weinig tot geen pigment of vulstof aanwezig. De hechting van dit soort verven is dan ook minder goed dan van dekkende producten. In een verfsysteem is en blijft dit een zwakke schakel. Vooral bij vochtbelasting en mechanische belasting zal dan eerder verfschade ontstaan. Geadviseerd wordt dan ook blanke lagen voor het overschilderen te verwijderen.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.